Kina na optužbe da pomaže ruski rast: NATO je odgovoran za ukrajinsku krizu

Optužbe na račun Kine da pomaže Rusiju u ratu sa Ukrajinom i regularnom trgovinom jača njenu ekonomiju i odbrambenu industriju licemerne su i neodgovorne i namera im je da prebace krivicu i skrenu pažnju naroda s pravih problema, odgovorio je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin na koordinirane optužbe SAD, Evropske unije i NATO.

„Kina nije kreator niti deo ukrajinske krize. Mi smo posvećeni zalaganju za razgovore o miru. Kina ne snabdeva oružjem strane u konfliktu i striktno kontroliše izvoz proizvoda dvostruke namene uključujući tu i bespilotne letilice za civilnu upotrebu. Uostalom, postoji statistika, koja svedoči da preko 60 odsto ruskog uvoza komponenata za proizvodnju oružja dolazi iz SAD i drugih zapadnih država. Naša normalna trgovina sa Rusijom odvija se na legitiman i otvoren nacin. U skladu je sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i tržišnim principima. Nije protiv bilo koje treće strane niti bilo koja treća strana treba da je sprečava ili čini predmetom prinude. NATO snosi neotklonjivu odgovornost za krizu. I treba da razmisli o ulozi koju je odigrao, da zaustavi igru okrivljavanja i stvarno nešto učini na političkom rešenju krize“, rekao je Vang Venbin na redovnoj konferenciji za štampu u petak.

On je odgovarao na pitanja o pretnji Evropske unije da će, u okviru novih sankcija Rusiji, sankcije uvesti i nekim kompanijama iz Kine i Hong Konga, o protestu koji je tokom susreta s kineskim kolegom Van I izrazio američki državni sekretar Entoni Blinken povodom navodne kineske podrške jačanju ruske ekonomije i odbrambene industrije i tvrdnjama generalnog sekretara NATO Jens Stoltenberg da je „prošle godine Rusija iz Kine uvezla 90 procenata svoje mikroelektronike“, da Kina snabdeva Rusiju naprednim satelitskim kapacitetima i tako podgreva najveći oružani konflikt u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com