Franak opet medju nama: Na šta smo potrošili 3 godine i 3 meseca?

Države koje su dozvolile kredite sa „valutnom klauzulom“ sad bi trebalo da se pitaju šta su radile tokom protekle tri godine i tri meseca, rekao je docent Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Ćorić gostujući u emisiji „Otvoreno“ HRT-a.

Ćorić, koga smatraju za glavnog ekonomskog stratega opozicione Hrvatske demokratske zajednice, rekao je da je te tri godine i tri meseca trebalo iskoristiti da se radi na problemu kredita u švajcarskim francima jer veštački smanjenom kamatom taj problem nije rešen.

Švajcarska nacionalna banka je od 6. septembra 2011. godine do 15. januara ove godine vodila politiku minimalne vrednosti evra prema franku od 1,20 franaka za evro tako da kurs švajcarske nacionalne valute, kojom je indeksiran deo kredita i u Srbiji mada ne tako veliki kao u Hrvatskoj, u tom periodu nije nekontrolisano rastao. Ta je politika u četvrtak nauštena i istog dana je frank u odnosu na evro ojačao za oko 15 odsto.

Za danas je u Hrvatskoj zakazan sastanak predstavnika Ministarstva finansija, Narodne banke Hrvatske i poslovnih banaka koji će biti posvećen najnovijim dogadjajima u vezi sa švajcarskim frankom.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com