Trepča na dušu Vladi

Agencija za privatizaciju nema ingerencija po ovom i sličnim pitanjima odgovoreno je portalu Ekonomske Vesti na pitanje „Da li Agencija za privatizaciju Republike Srbije ima mehanizme delovanja u slučaju Trepče?“.

Agencija je rekla da je za Trepču i slična pitanja zadužena Vlada Republike Srbije i nadležno ministarstvo.

Da podsetimo, pravo na nadležnost na Trepču polažu i Agencija za privatizaciju Republike Srbije i Agencija za privatizaciju Kosova.

U Agenciji za privatizaciju Srbije RMHK Trepča se vodi kao akcionarsko društvo u restrukturiranju, a u Agenciji za privatizaciju Kosova Trepča se vodi kao društveno preduzeće u reorganizaciji.

Vlada Kosova usvojila je juče izmene Zakona o javnim preduzećima kojim se Trepča proglašava za javno preduzeće i uputila ga Skupštini Kosova na usvajanje. Sednica na kojoj bi taj zakon trebalo da bude usvojen zakazana je za ponedeljak.

Prema Centralnom registru hartija od vrednosti Republike Srbije većinski vlasnik RMHK Trepča je Fond za razvoj Republike Srbije sa 78,55 odsto akcija. Fond za razvoj Republike Srbije postao je većinski vlasnik Trepče i preuzimanjem obaveza Trepče prema Kosovsko-metohijskoj banci, odnosno stranim kreditima za koje je ona garantovala.

Suvlasnik Trepče je i „Generalexport DP u restrukturiranju“ sa 9,72 odsto akcija.

Kada je decembra 2012. godine kosovska Agencija za privatizaciju, i u medijima u Srbiji, objavila poziv poveriocima Trepče da joj prijave svoja potraživanja od tog kombinata, Agencija za privatizaciju Srbije je reagovala upozorenjem vlastima u Prištini na svoju nadležnost.

Nedavno je ministar za privredu Republike Srbije Željko Sertić, u sklopu rešavanja pitanja preduzeća u restrukturiranju i ostalih društvenih preduzeća, izjavio da je za 90 takvih preduzeća privatizacija obustavljena do okončanja pravnih sporova čiji su predmet ta preduzeća. Može se sa sigurnošću predpostaviti da se među tih 90 preduzeća nalazi i Trepča.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com