Francuska: Dva i po sata brutalne razmene optužbi

Emanuel Makron i Marina Le Pen priredili su u sredu uveče Francuskoj dva i po sata brutalne rasprave tokom koje su jedno drugo nazivali imenima ptica i optužbi na ličnoj osnovi, ocenio je list Mond u svom posleponoćnom komentaru jedini televizijski duel finalista predsedničkih izbora u Francuskoj. Drugi krug tih izbora održaće se u nedeleju 7.maja.

Marina Le Pen je odmah na početku debate osula paljbu po svom konkurentu optužujući ga da je on “ izbor divlje mondijalizacije, uberizacije, prekarijata, rata svih protiv svih, ekonomske pljačke, velikih grupa“, da je „Oland junior“, “ drago dete sistema i elita“.

Obraćajući mu se neprekidno sa“gospodine ministre ekonomije“, Marina Le Pen je insinuirala da Makron snosi odgovornost za neuspešnu petogodišnju vladavinu Fransoa Olanda, a posebno mu je na teret stavila što je u vladi Francuske bio kad je donet Zakon o radu , „zakon o prekarizaciji rada koji je stvorio još veću nezaposlenost“ pošto je on iz vlade otišao.

„Sve se može prodati i sve se može kupiti (…) ljudi, sve, vi ne vidite ljudske odnose drugačije nego kroz dividendu koja se može izvući“, vezla je Marina Le Pen.

Makron je na to nju optužio da je „naslednica imena, političke partije i sistema koji profitira na gnevu Francuza već duži niz godina“ i da je upravo pokazala svoje pravo lice odnosno da ona nije „kandidat finog duha, spreman na demokratsku raspravu, uravnoteženu i otvorenu“.

Makron je prigovorio Le Penovoj da namerava da vrati pravo na odlazak u penziju sa 60 godina života i 40 godina staža osiguranja što će proizvesti troškove od 30 milijardi evra. „Ne, rekla je Le Pen, 17 milijardi“ i dodala da pri tom obećanju ostaje: do kraja mandata će se vratiti pravo na penzionisanje sa 60 godina starosti i 40 godina staža osiguranja.

Ona je Makronu prigovorila na skromnoj imovinskoj karti  i dodala „Nadam se da nećemo saznati da imate ofšor firmu na Bahamina“. Na to je Makron rekao: „Ovo je kleveta“.

Nadležna francuska komisija za pitanja imovinskih karti političara potvrdila je da u imovinskoj karti Emanuela Makrona nema ništa sporno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com