Ko je novi vlasnik Dojče banke i Radisson brenda

Blumberg tvrdi da se Čen Feng (1953), ključni čovek Hainan grupe, kineskog privredno-finansijskog konglomerata, zadužuje po nižoj ceni od američke države, ima i dobre političke veze, a tu je negde i Džordž Soros. Tako da mesta čudjenju nema. HN group, od juče pojedinačno najveći akcionar Dojče banke, sama tvrdi da je prošle godine po svetu pazarila firmi za 34 milijarde dolara. Na pitanje zašto je HNA kupila baš udeo u Dojče banci u krizi, a merka još jednu nemačku banku, odgovorili su sami Nemci: zato što je njih mogla da kupi.

„Do 2020. godine mi želimo da postanemo jedna od top 100 kompanija, do 2030. godine želimo da postanemo jedna od top 50 kompanija… Imovina je još jeftina u SAD i Evropi i mi ćemo nastaviti da je kupujemo. Potrebno je da u Kini nastane niz kompanija svetske klase kako bi pomogle zemlji pri rastu i HNA želi da bude jedna od njih. Želimo da nas ima svuda“, objasnio je svojevremeno svoje dugoročne planove Feng.

Poslovi Hainan grupe vezani su uglavnom za vazdušni saobraćaj, ali HNA napušta posao prevoza putnika i sve više širi svoju delatnost na poslove oko aviona: lizing, ketering, aerodrome… Radi se o privatnom konglomeratu za čiju strukturu komentatori na Zapadu kažu da baš nije sasvim jasna.

Fengu Nemačka nije nepoznata. Završio je Lufthanzinu školu za menadžment u vazdušnom saobraćaju. Pre toga je radio u Upravi za vazdušni saobraćaj Kine i Nacionalnoj direkciji za regulativu u vazdušnom saobraćaju. A po povratku sa školovanja u Nemačkoj, dobio je posao u kancelariji Svetske banke u Haiku, a zatim se opet vratio poslovima sa avio-saobraćajem kao pomoćnik guvernera provincije Hainan. Fengove dostupne biografije kažu da potiče iz porodice komunističkih rukovodilaca srednjeg nivoa, a kao vrlo mlad se navodno isticao u kulturnoj revoluciji?

Temelj sadašnje grupe, koja po nekim ocenama po vrednosti imovine pretiče Boeing ili Coca Colu, postavljen je osnivanjem Hainan Airlines Company, u koju je, evo još jednog značajnog detalja, 1995. godine 25 miliona dolara uložio Džordž Soros i sticanjem udela od 14,5 odsto postao njen najveći akcionar. Danas je Hainan Airlines Company četvrta po značaju avio-kompanija u Kini sa udelom na tržištu od 15 odsto.

Grupa je 2015. godine zapošljavala 180.000 radnika i u svom sastavu imala 11 kompanija listiranih na berzi.

Spisak kompanija koje je počev od 2006. godine Hainan grupa kupila po svetu veoma je dug. Samo tokom 2015, 2016 i 2017. godine u njen su sastav kupovinom ušli udeli u avio-kompanijama: South African Airlines Comair, Azul Brazilian Airlines, Virgin Australia Airlines. Zatim Swissport International Ltd, Frankfurt-Hahn Airport, drugi po veličini aerodrom u Nemačkoj, kao i Rio de Janeiro Galeao International Airport.

Kupovinom Gategroup HNA grupa je definitivno postala vlasnik najveće svetske kompanije za ketering pošto je prethodno stekla 49,99 odsto udela u francuskoj firmi za ketering Servair.

Kupovinom Avalon Irish aircraft lesing company i CIT group postao je sa 868 aviona treća po veličini svetska kompanija za lizing aviona.

Njegove su kompanije za lizing morskih kontejnera u samom svetskom vrhu: Seaco i Cronos Limited sa Bermuda.

Vlasnik je udela i u više pozatih hotelskih lanaca: njegov je Cassa Hotel u Njujorku, 15 odsto Red Lion Hotels Corporation, 10 odsto francuskih hotela Pierre&Vacances, vlasnik je Carlson Hotels i Carson Residor Hotel Group, a time i Radisson brenda. Prošle godine je grupa kupila 25 odsto udela u Hilton Worldwide Holdings…

Biografi gospodina Čen Fenga i Hainan grupe tvrde da niko nikada nije platio toliku cenu za jedan neboder u Njujorku: kupili su za 2,21 milijardu dolara zgradu broj 245 u Park aveniji!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com