Francuska uvredjenost nema kraja : Povučeni na konsultacije ambasadori iz Vašingtona i Kanbere

Francuska još ne može sebi da dodje od šoka : bez ikakve najave, sedam meseci pred francuske predsedničke izbore, Australija joj je otkazala posao s podmornicama vredan više desetina milijardi dolara i napravila atomski dil sa SAD.

Pariz je potez ocenio kao „uvredljiv“, „udarac nožem u ledja“, neprihvatljiv medju saveznicima, i danas je demonstrativno povukao na konsultacije svoje ambasadore u SAD i Australiji.

Na stvaranje novog vojnog saveza izmedju SAD, Velike Britanije i Australije, radi jačanja prisustva u indo-tihookeanskom regionu, protestom je reagovala i Kina. Ta je zemlja pravi cilj novoformiranog vojnog saveza AUKUS.

Na najnoviju američku provokaciju, Kremlj je saopštio da novu činjenicu proučava, ali je  ruske medije divno zabavila sličnost naziva AUKUS sa nazivom čuvenog Putinovog automibila AURUS, a u novonastaloj situaciji potpuno nemoćnu Francusku  su podsetili kako je, pod američkim pritiskom, Rusiji otkazala u isporuci kupljenih „mistrala“.

A ozbiljno, poznati ruski spoljno-politički komentator Fjodor Lukjanov je pokušao da osvesti Francuze :ako je Kina glavni američki protivnik, glavni američki saveznici moraju biti tamo u indo-tihookeanskom regionu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com