Pentagon priznao da dronom ubijeni u Kabulu nisu bili teroristi

Pentagon je priznao da je malo verovatno da su civili stradali u intervenciji dronom u Kabulu bili pripadnici Islamske države.

Kako je prenela ruska televizija Rusija24, Ministarstvo odbrane SAD je priznalo da je američki napad dronom u Kabulu, tokom koga su stradali civili, bio greška.

Posle avgustovske eksplozije na aerodromu u Kabulu, u kojoj je poginulo oko 200 ljudi, i za koju je odgovornost preuzeo avganistanski ogranak Islamske države, američka vojska je dronom gadjala belu Toyotu, a Pentagon je saopštio da je tako sprečen novi teroristički napad na kabulski aerodrom.

Sopstveno istraživanje Njujork tajmsa, koje je usledilo odmah posle dogadjaja, pokazalo je da je američka vojska umesto terorista dronom moguće atakovala automibil saradnika američke neprofitne organizacije Nutrition and Education International Zemari Hamadija, pri tome zamenivši kanistre s vodom za eksploziv.

Sa Hamadijem je poginulo još 9 osoba medju njima sedmoro dece.

Na ovo otkriće Njujork tajmsa, portparol Pentagona Džon Kirbi je odgovorio tvrdnjom da je napad dronom bio zasnovan „na dobroj obaveštajnoj informaciji“ i da Pentagon i dalje smatra da je njime sprečen novi teroristički napad na aerodrom i zaštićeni američki muškarci i žene, koji se tamo još nalaze.

A onda je aerodrom gadjan raketama iz gepeka bele tojote, ali neke druge…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com