Glavni ekonomista Sirize: Naš program ne košta više od 12 milijardi evra

Glavni ekonomista levičarske stranke Siriza Jorgos Statakis pred izbore je tu stranku branio od prigovora da joj je program velikodušan, ali da se nema otkud isfinansirati tvrdnjom da je Sirizi za ostvarenje njenih obećanja potrebno ne više od 12 milijardi evra tokom narednih godinu-dve dana.

U ta obećanja, napisao je na svom Tviter nalogu šef Sirize Aleksis Cipras, ne spada i obećanje da se porez neće morati plaćati.

Statakis je, kako prenose evropski mediji, pred stranim novinarima u Atini rekao da bi Siriza tih 12 milijardi evra iskoristila za gašenje „humanitarne krize“ koja je zahvatila zemlju i „restauraciju rasta“.

U humanitarne svrhe bi, prema njegovim rečima, bilo potrošeno 2 milijarde evra i to za: besplatnu struju i bonove za hranu za najsiromašnije, 13. penziju za penzionere koji dobijaju manje od 700 evra mesečno, a ima ih 1,16 miliona, besplatan prevoz za dugoročno nezaposlene i subvencije stanarina za 30.000 stanova.

Troškovi podsticanja ekonomije procenjuju se, rekao je Statakis, na 6,5 milijardi evra. Te bi pare bile utrošene na vraćanje minimalne plate na predkrizni nivo, odnosno sa sadašnjih 586 evra na 751 evro i pokretanje programa javnih radova koji bi u toku dve godine obezbedio otvaranje 300.000 radnih mesta u javnom i privatnom sektoru.

A gde će Siriza naći pare za finansiranje ovog programa s obzirom na odliv kapitala iz zemlje i poreske prihode koji su prošle godine bili manji od očekivanih?

Statakis kaže da će 3 milijarde evra obezbediti iz evropskih fondova, 3 milijarde evra boljom naplatom poreza, a 3 milijarde evra će stići zahvaljujući ponovnom procvatu ekonomije. Siriza, sem toga, računa i na deo od 11 milijardi evra koliko je iz evropskog Fonda za finansijsku stablnost odobreno za dokapitalizaciju grčkih banaka.

Bar ponešto iz ovog programa moglo bi da se realizuje samo ako EU to odobri, a to znači da je Grčka pred dugim pregovorima. Dugi pregovori znače obustavljanje onoga što je već započeto, a to Grčka sebi ne može da dozvoli, odmah su ovaj program prokomentarisali ekonomski sumnjičavci u Atini.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com