Guverner Bundesbanke: Otpis duga za Grčku bi bio samo predah, ne rešenje

Aleksis Cipras i njegova levičarska stranka Siriza sigurni su pobednik vanrednih parlamentarnih izbora u Grčkoj, neizvesno je samo još da li je ta pobeda tako ubedljiva da im obezbedjuje apsolutnu većinu u palamentu.

Ali koliko je pobeda izvesna, toliko je za prve komentare iz EU izvesno i da Cipras na vlasti neće moći da ostane pri  “iluzornim obećanjima” Ciprasa iz opozicije.

Tako je guverner Bunesbanke Jens Vajdman u prvoj reakciji na očekivani izborni rezultat iz Atine za Prvi program nemačke televizije (ARD) upozorio da je Grčka i dalje zavisna od paketa finansijske pomoći i da će ih dobiti samo ako se bude držala dogovorenog i sprovodila strukturne reforme.

„Nadam se da nova grčka vlada neće davati iluzorna obećanja koja zemlja sebi ne može da dozvoli“, rekao je Vajdman i upozorio da bi otpis duga za Grčku bio samo predah, ali ne i rešenje problema.

U predizbornoj kampanji, Aleksis Cipras je najavio da će od medjunarodnih kreditora, u pregovorima na ravnoj nozi, zahtevati otpis dela dugova i obustavljanje iznudjenog i nepotrebnog programa štednje. On je takodje rekao da Grčka ostaje u EU i evrozoni.

Grčka je od EU i MMF dobila kredit od 240 milijardi evra, a njen dug iznosi 175 odsto BDP-a.

Cipras je takodje obećao da će obustaviti prodaju državne imovine što je takodje jedna od strukturnih reformi dogovorenih sa Trojkom koju čine Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF.

Izveštači iz Atine već pronalaze znake promena u retorici Ciprasa pobednika u odnosu na Ciprasa opozicionara i ističu da je vrlo ljubazno razgovarao s novinarima, i to na grčkom, ali i na engleskom. Jedno od ključnih obećanja Ciprasa je da će Grcima vratiti moralno dostojanstvo tako da se „Atina ne boji Brisela, ali ni Brisel Atine“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com