Grčka smanjuje vojne troškove postepeno

U papiru koji je novi ministar finansija Grčke Euklid Cakalotos uputio kolegama u evrozoni, koji će o njemu konačnu reč reći na sastanku u nedelju poslepodne, Grčka predlaže sledeće ekonomske mere.

grčka

Dok su poverioci tražili da Grčka svoje vojne troškove smanji za 400 miliona evra, Cakalotos sad nudi da Atina, u tekućoj godini, te troškove smanji za 100 miliona evra i 2016. za još 200 miliona evra, dakle za ukupno 300 miliona evra.

Što se takođe osetljivog pitanja penzija tiče, Atina predlaže da dodatke na najniže penzije počne da smanjuje postepeno od marta 2016. godine kako bi do kraja 2019. bili potpuno ukinuti.

Što se PDV-a tiče, poverioci su zahtevali da Grčka ukine izuzetke u njegovim različitim stopama, a Atina sada pristaje da postojeći poreski rabat koji su uživala grčka ostrva ukine do kraja 2016. godine, najpre na bogatim i turistima omiljenim ostrvima. Za stanovnike udaljenih ostrva bio bi stvoren odgovarajući sistem obeštećenja za ukidanje ovog rabata.

Što se budžetskog suficita tiče, čije su postizanje zahtevali poverioci, ministar Cakalotos je brojeve iz dokumenta poverilaca stavio u zagradu. Poznavaoci diplomatskog rečnika tumače da to znači spremnost i zahtev Atine da se o tim vrednostima diskutuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com