Lavrov: Južni tok još nije otpisan

Jedan od najtežih problema u odnosima Rusije i EU je situacija sa isporukama gasa. Nakon zatvaranja projekta Južni tok i pogoršanja odnosa sa Turskom, nastao je vakum shvatanja šta će biti dalje sa isporukama gasa na jugo-zapadnom pravcu.

Južni tok

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik je govorio šta će se dalje dešavati sa projektom Južni tok:

„Južni tok zatvorila je Evropska komisija, koja je imala potpuno besramni pritisak na članicu EU — Bugarsku. Uzgred, Turska nije imala veze sa ovim, iako u to vreme Turci nisu formalno izdali potrebne dozvole za korišćenje svoje isključivo ekonomske zone, jer u to vreme nisu imali vladu.

Ali, Južni tok je zatvorila Evropska komisija. Taj južni pravac ipak nije otpisan. I negde u februaru ove godine Gasprom je zajedno sa italijanskim Edisonom i sa grčkom kompanijom DEPA potpisao memorandum o namerama, o razumevanju o mogućoj realizaciji projekta isporuke gasa po dnu Crnog mora, preko neke treće zemlje do Grčke, a zatim u Italiju.

Jasno je da mora postojati treća zemlja, jer Grčka ne izlazi na Crno more. Ako naši partneri potvrde svoju zainteresovanost, Gasprom je spreman da ovde radi. I naravno, mi smo uvereni, da će Severni tok 2 takođe povećati snabdevanje Evrope energentima i energetsku sigurnost Evrope.

Projekat je čisto komercijalan i okuplja veliki broj zapadnih kompanija: Vinteršal, E. On, Endži, austrijski OMV, i pokušaj da se blokira naravno da nosi isključivo politički karakter. Ovim se, takođe, bave Amerikanci, koji preko svojih posebno bliskih prijatelja u NATO-u pokušavaju da stvore teškoće.

Ali, ponavljam, ovo je čisto komercijalni projekat, i to je izjavilo i rukovodstvo Nemačke, kao zemlje čije su kompanije zainteresovane za ovaj projekat. Šel se takođe nalazi u ovoj grupi.

I Severni tok 1 je u svoje vreme priznat kao prioritetni projekat Evropske komisije, tako da će ovde biti veoma teško zauzeti drugačiju poziciju. Uzgred, kod južnog smera treba da se uključe interkonnektori između Grčke i Italije, što je Evropska komisija već stavila na listu projekata od nacionalnog interesa. Tako da će se i ovde teško osloboditi, ako opcija sa južnim pravcem nađe praktični oblik“.

Na pitanje Sputnjika ko su treće zemlje, ministar Lavrov rekao je da je to stvar Gasproma i da su u ovom slučaju važni komercijalni aspekti i, naravno, logistika:

„Evropska komisija nema nikakve argumente da blokira drugu varijantu Severnog toka, a uvek može da nađe političke razloge. Znate, u Evropskoj uniji, kao i u NATO-u, postoji nekoliko govornika koji predstavljaju rusofobnu manjinu i koji sada zahtevaju da se na granicu sa Rusijom razmeste trupe, i Amerikanci to i nameravaju. Uzgred, priča se da je i Nemačka pristala da svoje kontingente razmesti na granicu sa Ruskom Federacijom.

Uvek će biti takvih ljudi, oni će izmišljati razne priče, govoriti o tome da će Rusija zatim zavrnuti ventil, iako se to nikada ranije nije dogodilo, osim kada je Ukrajina zavrnula ventil i počela da krade tranzitni gas. Mislim da ćemo dočekati da ipak preovladaju nacionalni interesi evropskih zemalja.

Pošto Evropa želi svima da dokaže da je u stanju da pomogne u rešavanju ukrajinske krize zajedno sa našim učešćem, bez prekookeanske intervencije.

Mislim da će i ovde Evropa postepeno pokazivati veću nezavisnost, kao što je to sa razgovorima o Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu — pokušaj da se formira pod velom tajne nije urodio plodom i pod pritiskom javnosti primorali su evropske lidere da govore da im sadašnja verzija ne odgovara. Mi ćemo se oslanjati na zdrav razum“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com