Handelsblat: A tek kad vi vidite naše NE

Prenosimo komentar lista Handelsblat, autora Olivera Štoka, povodom ishoda referenduma u Grčkoj:

Nein

„Šta da radim, reče Zevs? Višemesečni pregovori sa grčkom vladom za još novca bolesnoj državi vodili su u slepu ulicu. Za svoje beskompromisno držanje Cipras, Varufakis i kompanija su velikim NE dobili podršku svojih sugradjana.

Jesu li time stekli pravo da diktiraju svoje uslove ostatku Evrope?

Nisu. Niko u evro-zoni nije više rad da podržava državu u kojoj pozajmljeni novac jednostavno nestaje. U kojoj posle stotina milijardi kredita ni jednom jedinom čoveku nije bolje. Bude li u evro-državama sledeće nedelje bila odbijena nova pomoć za Grčku, biće to NE još ubedljivije od ovog grčkog.

Merkel, Junker, Dragi i ceo tim spasilaca evra znaju za takvo raspoloženje. Oni zato nemaju mandat da grčku državu dalje snabdevaju našim novcem. Jednu državu koja ne zna za sopstveni efikasni poreski sistem, čiji su vojni troškovi konstantno visoki, koja zanemaruje svoju infrastrukturu. Takvom sistemu mi ne želimo da pozajljujemo naš novac, jer smo sigurni da ga više nikad nećemo videti.

Dakle Evropskoj uniji ne preostaje ništa drugo nego da ostane čvrsta. To znači: Dokle god vlada u Atini ne krene napred sa odlučnim reformama, nema ni jednog evra više. Tu ništa ne menja ni rezultat referenduma u Grčkoj. Samo takvu poziciju mogu šefovi vlada da brane pred svojim narodima. I samo ta pozicija štiti evro da, poput prekratko kuvanog jajeta, ne završi kao meka valuta.

Šta će vlada u Atini sa takvim stanovištem, njena je stvar. Ako još želi da ispuni reformske zadatke, mogu Merkel i ostali da joj još danas, a ne sutra, izadju u susret. U suprotnom, bila bi to, posle ishoda referenduma, izdaja sopstvenih birača.

Ako se Cipras zbog toga ne pomeri, Grčka će izgubiti evro. I to ne zato što su Grci grubo izbačeni, ili su sami  izašli, nego zato što nijednog evra više neće biti.

Uvesti paralalnu valutu, pripremiti povratak drahme i onda sa sasvim drugim predznakom ostvariti reforme i rast – to je ono što sad čeka vladu u Atini ako želi da ostane na nogama. Posle dostignuća koje je dosad pokazala, nisam siguran da će ona moći da savlada taj herkulovski zadatak“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com