Siriza pobedila u Grčkoj: Kako će reagovati berze?

Levičarska stranka Siriza osvojila je između 35,5 i 39,5 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Grčkoj, pokazuju ankete na glasačkim mestima.

Drugo mesto zauzela je Nova Demokratija sa između 23 i 27 odsto glasova, dok se za treću poziciju bore ultra-desničarska Zlatna Zora i To Potami, proevropski orijentisana stranka, sa između 6,4 i 8 odsto glasova.

Sada se sa nestrpljenjem očekuje sutrašnje otvaranje berzi i njihova reakcija na pobedu stranke mladog Aleksisa Ciprasa u Grčkoj. Sajoš većim nestrpljenjem se očekuje da se vidi da li će Cipras zadržati svoj, u predizbornoj kampanji zastupani, oštar stav prema grčkim zapadnim partnerima, a posebno politici takozvane Trojke koja je Grčkoj nametnula oštar kurs štednje u zamenu za veliku međunarodnu pomoć.

Nemački list Frankfurter algemajne cajtung ukazuje da je Aleksis Cipras već u petak, pred same izbore, relativizovao svoje pretnje. On je ostao pri tvrdnji da politika štednje „nije deo evropskih ugovora“, ali je dodao da će Grčka pod njegovim vođstvom odbaciti „političke uslove“ koje je dosadašnje vlade u Atini i zemlje kreditori dogovorili, ali će poštovati „institucionalne obaveze prema EU“.

Podsetimo, 28. februara ističe evropski deo ugovora finansijske pomoći koju je Grčka dobila pod uslovima Trojke, te se na direktni susret između Ciprasa s jedne strane i Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije s druge neće dugo čekati.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com