Hemnic: Šta sa ozbiljnom vešću iz neozbiljnog izvora

Što se stručnosti i političkog filinga tiče, Hans Georg Masen, šef Nemačke službe za zaštitu ustavnog poretka i šef firme za obezbedjenje Securitas trebalo bi da zamene mesta: video, koji se Masenu i nekoliko dana posle prividjao kao fake, firmi Securitas je, kako tvrdi, bio dovoljan da isto veče otpusti saradnika, koga je na tom videu prepoznala.

Na videu (deo na slici) grupa muškaraca juri po istočnonemačkom gradu Hemnic ljude, za koje po izgledu pretpostavljaju da su stranci, uz preteće uzvike i pogrdne nazive, koji se u novije vreme vezuju za migrante iz južnih zemalja (Ihr Kanaken!).

Securitas pruža usluge širom Nemačke i zna poslovnu cenu takvog incidenta, pa se od uslikanog raspomamljenog saradnika ogradila: Imamo toleranciju nula prema svakom desnom ekstremizmu i neprijateljstvu prema strancima!

Hans Georg Masen je priznao grešku, ali neki predstavnici CDU/CSU još pokušavaju da ga opravdaju. Tako CDU stručnjak za unutrašnju politiku, mladi Filip Amthor izjavljuje da je video u mrežu plasirala gripa Antifa-Zeckenbiss (ujed krpelja), bliska levoekstremističkoj političkij sceni, „koja sama po sebi nije ozbiljan izvor“.

Ovde se ponavlja staro pitanje: šta sa ozbiljnom informacijom iz neuverljivog izvora, naročito ako dospe na Internet, i kako klasifikovati ozbiljne od neozbiljnih izvora.

Francuski Mond je, na primer, razvio sistem za ocenu ozbiljnosti izvora, ali je odgovor često „nema dovoljno podataka“. Ali ozbiljne vesti iz neozbiljnih izvora zahtevaju proveru, a ne apriori odbacivanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com