Šef nemačke bezbednosne službe pred otkazom: Šta zna her Masen šta je fake news

Šef Nemačke službe za zaštitu ustavnog poretka Hans Georg Masen imaće i formalnu priliku u sredu da se opravda pred nemačkim parlamentarnim telima, ali se njegova karijera može već sad smatrati okončanom.

Masen je u intervju uticajnom, ali ipak tabloidu Bild, usred ekstremističkih ispada u istočnonemačkom gradu Hemnicu, odlučno negirao da je bilo progona stranaca, a video snimke o tome plasirane na Internetu osudio kao fake informacije zlonamerno smišljene da skrenu pažnju sa ubistva jednog Nemca.

Masena je u toj oceni podržao i njegov šef, nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zeehofer, a onda su u odgovor obojica dobili ono preko čega se u nemačkoj zvaničnoj politici i javnom prostoru ne prelazi: šef jevrejskog restorana „Šalom“ u Hemnicu, a ne bezbednosne službe ili policija, objavio je da su njegov restoran napali ekstremisti uz uzvike „Napolje iz Nemačke, svinje“. I ne jednom.

Samo otkazom Masenu može biti stavljena tačka na i više nego neukusne pokušaje nekih poslanika bavarske CSU (šef joj je ministar Zeehofer) da ga odbrane traganjem za pravom definicijom reči „progon“: „To je kad nekoga jure sve dok taj više nema kud ili se bekstvom ne može spasti, jer ne može“. Inače, nije progon.

Danas se zna da Nemačka služba za zaštitu ustavnog poretka nije proverila autentičnost video snimka o progonu stranaca, pre nego što ga je Masen proglasio za zlonamernu fake news. A Državno tužilaštvo u Drezdenu video smatra za original.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com