HRT: Potencijal za štetu veliki i za Hrvatsku i za Srbiju

Poslovni savetnik Dragan Munjiza rekao je večeras da će najveću štetu pretrpeti hrvatski investitori u Srbiji, ako kriza između dve zemlje potraje duže od dve-tri nedelje, mada veliki potencijal za ekonomsku štetu postoji na obe strane.

stop

Učestvujući u centralnom Dnevniku HRT-a Munjiza je podsetio da su Hrvati peti po veličini investitori u Srbiji.

On je dodao da je Hrvatska prošle godine u Srbiju izvezla robe u vrednosti od 360 miliona evra, da je hrvatski izvoz porastao za 40 odsto u odnosu na 2013. i da je Hrvatska prvi put u razmeni sa Srbijom izašla iz deficita.

„Svaki dan ove blokade, za hrvatski izvoz znači gubitak od milion evra i ako bude trajala nedelju dana šteta će se moći pokriti, ali duže trajanje blokade i podizanje političkih tenzija na viši nivo značio bi ozbiljnu štetu za obe strane“, rekao je Munjiza.

On je podsetio da Merkator nikada nije povratio u potpunosti promet koji je imao u Hrvatskoj pošto je taj promet pao zbog tenzija oko Piranskog zaliva.

S druge strane, od 320 miliona evra izvoza Srbije u Hrvatsku 20 do 25 odsto čini roba koja se proizvodi u firmama hrvatskih vlasnika, rekao je Munjiza.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com