Hrvatski ambasador odbio da primi protestnu notu

Ambasador Hrvatske u Beogradu odbio je da primi protestnu notu Srbije zbog blokade zajedničke granice, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova.

ambasada

Ambasador smatra da su navodi iz note „o ‘diskriminatorskom karakteru mera koje se mogu uporediti samo s merama preduzimanim u prošlosti, u vreme fašističke NDH’ uvredljivi, neprimereni i neprihvatljivi“.

„Problemi velikog pritiska izbegličkog talasa koji osećaju i Hrvatska i Srbija, treba rešavati u duhu dobrosusedskih odnosa i evropske solidarnosti, kao i konstruktivnom saradnjom oko dolaska i prijema izbeglica na hrvatsko-srpskoj granici. Sadašnju situaciju možemo da olakšamo isključivo koordinirajući napore i Srbije i Hrvatske kojima ćemo smanjiti pritisak na zajedničkoj granici“, navodi se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo dodaje da će Hrvatska nastaviti da se snažno zalaže za odgovarajuću pomoć EU zemljama Zapadnog Balkana u upravljanju izbegličkim tokovima, što je jedna od ključnih poruka jučerašnjeg Evropskog saveta (samita EU).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com