Hrvati će za praznike potrošiti 1,4 milijarde evra!

Građani Hrvatske će tokom božićnih i novogodišnjih praznika potrošiti oko 11 milijardi kuna (1,43 milijardi evra), procenjuju tamošnji analitičari.

„Potrošnja za Božić i Novu godinu deo je naše tradicije. Ljudi su prijašnjih meseci verojatno nešto uspeli uštedeti, a peglaće i kartice i ići u minus na tekućem računu, ne bi li za Božić i Novu godinu imali prikladan ručak, a najbližima nešto i kupili. To se kompenzuje u januaru, kada se manje troši“, rekao je za Jutarnji list Drago Jakovčević sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

U narednom periodu najviše će se kupovati hrana, piće, dečije igračke, kozmetika, nezaobilazna odeća i obuća, ali i tehnika, knjige i dekoracija, pokazuju istraživanja.

Prema podacima Hrvatske privredne komore (HGK), Hrvati su najviše za božićne i novogodišnje praznike potrošili 2008. godine – 12,5 milijardi kuna. Naredne godine, nakon izbijanja svetske ekonomske krize, usledio je oštar pad, ali se potrošnja, koja pored trgovaca posebno raduje i državu, stabilizovala na oko 11 milijardi kuna od 2011. godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com