Hrvati odlučili: Fiksiranje kursa franka, troškovi padaju na institucije

Vlada Hrvatske doneće zakonske izmene kojima će kurs švajcarskog franka na period od godinu dana biti fiksiran na 6,39 kuna, umesto današnjih 7,66 kuna za jedan franak.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović je istakao da je to dogovor Ministarstva finansija, Hrvatske narodne banke i poslovnih banaka, a da će troškovi ove odluke „pasti na teret finansijskih institucija“.

„Kod nas se radi o finansijskim sudbinama desetaka hiljada porodica koje večeras mogu ići mirno spavati i ne moraju više gledat kursnu listu. To je ono što ova vlada može i napraviće za građane, to je ono što osećam i kao svoju državničku dužnost, a u sledećoj godini dana možemo pristupiti razgovoru o konverziji kredita u švajcarcima u kune“, izjavio je Milanović.

Podsetimo, u Hrvatskoj je oko 60.000 građana zaduženo kreditima indeksiranim u švajcarski franak.

S druge strane, Narodna banka Srbije je danas saopštila da će nastojati da nađe najbolje rešenje za pomoć građanima zaduženim u švajcarskim francima, ali uz upozorenje da sva “gotova” rešenja koja se nude u javnosti po pravilu znače i prenošenje rizika sa korisnika ovih kredita, a samim tim i troškova, na banke, NBS i/ili državu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com