Hrvatska lažira budžetski deficit

Budžetski deficit koji je Vlada Hrvatske isplanirala drugim rebalansom neće biti 16,2 već 21,2 milijarde kuna, rekao je Željko Lovrinčević sa Ekonomskom fakulteta u Zagrebu.

On je za Jutarnji list istakao da Evropska komisija neće Vladi Hrvatske priznati prihod od 3 milijarde kuna koliko je prebačeno iz prvog u drugi penzijski stepen, a od beneficirane štednje vojnika i policajaca.

„Osim toga, Vlada nije u rashodima budžeta registrovala oko 2,1 milijardu kuna dospelih, a neplaćenih dugovanja zdravstvenog sistema“, rekao je Lovrinčević i dodao da nema sumnje da će Evropska komisija registrovati taj rashod.

No, tu nije kraj problemima sa budžetom s kojima se suočava Vlada Hrvatske. Zdeslav Šantić, glavni ekonomista Splitske banke, u razgovoru za Jutarnji list je rekao da Vlada Hrvatske u svoje projekcije nije uključila činjenicu da deflacija dodatno negativno utiče na prihode budžeta, da će s padom BDP-a biti veći udeo deficita u u takvom umanjenom BDP-u i da će verovatno deo minusa iz zdravstvenog sistema biti uračunat u deficit.

„To znači da će manjak države, u koji je uključen lokal i vanbudžetni fondovi, iznosi oko 5,9 odsto BDP-a“, rekao je Šantić.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com