Deziluzionista: Nemačka produktivnost ispod evro-proseka!

Marcel Fratčer, koji je u septembru imenovan za glavnog ekonomistu nemačke vlade napisao je knjigu „Nemačka-iluzija“ u kojoj razbija dve iluzije o Nemačkoj: onu o visokoj nemačkoj produktivnosti i onu o visokoj inovativnosti.

„Stopa produktivnosti bila je u Nemačkoj u posednjih 15 godina malo ispod proseka u evro-zoni. Tome treba dodati i kretanje plata. Donjih 60 odsto dohodaka imaju danas manju kupovnu moć nego 2000. godine. To se ima zahvaliti s jedne strane, niskoj produktivnosti, s druge strane niskom investiranju. Mi imamo i veoma malu privatnu imovinu, a istovremeno veliku nejednakost u njenoj raspodeli. A neto imovina države, dakle vrednost infrastrukture, smanjena je. Ključni uzrok svih tih problema je nisko investiranje kako privatnih investitora tako i države. To važi i za nematerijalnu oblast – nivo kapitala uloženog u istraživanja i razvoj sporije je rastao nego u drugim zemljama“ , kaže Fratčer u intervjuu za bečki Di prese i od savezne nemačke vlade očekuje da u ovoj stvari napravi preokret.

Na pitanje zar Nemačka nije svetski šampion u produktivnosti, Fratčer kaže da jeste samo u izvoznom delu privrede.

„Sektori mašinogradnje, automobila, farmacije i hemije. Oni isplaćuju i najveće plate i imaju najjači rast plata. Oni su jedna od najjačih strana nemačke privrede. Tržišni udeli nemačkih izvoznika takodje su porasli proteklih godina. Ali to je samo deo nemačke privrede. Izvan izvoznog sektora malo se investira“, kaže Fratčer.

On dodaje da su smanjene i privatne i javne investicije.

„Država investira za jednu trećinu manje nego uporedive države. U privatnom sektoru se za tačno 3 odsto manje investira u Nemačkoj nego u drugim industrijskim zemljama. Čak i izvozne firme u Nemačkoj investiraju sve manje. A kod usluga je premalo konkurencije – to tržište ne funkcioniše“, kaže Fratčer.

On razbija još jednu iluziju o Nemačkoj tvrdnjom da ona uopšte ne štedi, kako se govori i misli. Nego se okrenula od pravih investicija ka jakom rastu javnih izdataka za potrošnju.

„Najvažnija tačka za mene je da Nemačka uopšte ne štedi. Mi se zadužujemo dalje dok naša infrastruktura propada. Neto imovina države je u poslednjih 15 godina smanjena za 500 milijardi evra. Treba napustiti potrošnju i okrenuti se javnim investicijama, to ne znači automatski više dugova nego drugačija ravnoteža u državnim izdacima“, kaže Fratčer u intervjuu za austrijski dnevni list Di Prese.

Većina država evro-zone ima veliki investicioni jaz – taj jaz u Nemačkoj iznosi 3,7 odsto BDP-a dok je u celoj evro-zoni taj jaz 2 odsto odnosno nedostaje 200 milijardi evra investicija godišnje.

„A Junker (novi šef Eropske komisiji- prim. Ekonomske Vesti) hoće da investira 300 milijardi evra, ali u toku tri godine“, zaključuje Fratčer.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com