Hrvatska pred političkom krizom i padom rejtinga

Hrvatski gradjani su dajući gotovo 120 od 151 poslaničkog mesta HDZ-u i SDP-i , u nedelju 8. novembra većinski glasali za status kvo, ali ipak dovoljan broj njih je, dajući svoj glas Mostu nezavisnih lista gradonačelnika Metkovića Bože Petrova, učinio da će preko hrvatske političke reke moći da se predje samo preko mosta reformi koje zahteva ta koalicija. Inače će Hrvatska po oceni većine analitičara ući u ozbiljnu parlamentarnu krizu, sa ozbiljnim ekonomskim posledicama o kojima će brzo izjasniti svetske rejting agencije. Ključ političke budućnosti Hrvatske posle ovih izbora pala je u ruke MOST-u.

Hrvatska

Posle 50 odsto izbrojanih glasova HDZ ima 61 mandat, SDP 53, a Most 19. Naime, nijedna dominantna politička koalicija u Hrvatskoj neće moći da formira vladu bez podrške Mosta, stvarnog pobednika ovih izbora.

„SDP je izgubio ove izbore, a HDZ ih nije dobio. Jedini pobjednik ovih izbora je Most“, rekao je politički analitičar Nino Raspudić.

Lider Mosta Božo Petrov pre izbora se više puta izjasnio da ta politička grupacija uglavnom sačinjena od lokalnih političara neće ići u koaliciju ni sa HDZ-om ni sa SDP-om: „ Od samog početka govorimo da se mi nećemo prikloniti nikome ni prije ni poslije izbora. Uvjeren sam da nijedna manjinska HDZ-SDP vlada neće provesti reforme poreznog sustava, pravosudja, javne uprave i javnih preduzeća. Neka nas iznenade“. Odnosno „Sudjelovat ćemo u vlasti jedino ako pobjedimo na izborima. I tu ponavljam glavne poruke svog dosadašnjeg i budućeg političkog djelovanja – fiskalna odgovornost, porezno rasterećenje i poticanje preduzetništva, te racionalzacija javne uprave, državne i lokalne samouprave“.

Petrov je još rekao: „Naše su ideje implementirane od naših stručnjaka, dobit će popis reformi koje trebaju provesti, a ne budu li htjeli, ići će novi izbori, što je mnogo jevtinije i kvalitetnije nego trpiti još jednu nesposobnu vladu iduće četiri godine“.

Opšta je bojazan, i u okviru samog Mosta, kako je potvrdio načelnik opštine Primošten Stipe Petrina, da neki od članova Mosta ne popuste pred „nepristojnim ponudama“ bilo HDZ-a, bilo SDP-a.

Analitičari preovladjujuće smatraju da će ona stranka koja udje u pregovore s Mostom, a odbije ili kasnije izneveri njegove reformske zahteve biti označena za krivca za neminovnost ponovonog izlaska gradjana Hrvatske na izbore, dok bi Most od novih izbora samo dodatno profitirao!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com