Hrvatska nafta će se prerađivati u Srbiji?

Rafinerija u Sisku nije sredinom prošlog meseca zaustavljena samo privremeno, dok se ne sakupi dovoljno nafte potrebne za normalan nastavak rada, kako su iz naftne kompanije Ina pokušali uveriti radnike i hrvatsku javnost. Upravo suprotno, dok sisačka postrojenja stoje, u Ini se u strogoj tajnosti analizira i priprema odvoženje hrvatske nafte u inostranstvo, piše hrvatski internet portal Jutarnji list.

U Ininim dokumentima, koje je Jutranji list dobio na uvid, razmatra se mogući način umrežavanja hrvatskih naftnih polja sa rafinerijama u Srbiji, Bosni i Hercegovini ili Mađarskoj.

Sisačka rafinerija je poslednjih godina prerađivala samo domaću naftu, koje godišnje ima oko 600.000 tona. Kako su raspoložive količine sirovine dosta manje od kapaciteta rafinerije, ona je radila na mahove, u takozvanom „swing modu“, što znači da se prerada pokreće kada se u Sisku sakupi od 200 do 300 hiljada tona nafte, a potom privremeno gasi do nove runde. Uprkos takvom radu Rafinerija Sisak je pozitivno poslovala, navodi Jutarnji list.

Ali Ina uporno pokušava da zatvori rafinreiju. Pokušala je to i prošle godine u nekoliko navrata, sakrivajući podatke o njenoj rentabilnosti i tvrdeći da je gašenje Rafinerije Sisak jedino ekonomski racionalno rešenje. Otpor hrvatske javnosti je bio prejak, pa ove namere nisu ralizovane. Postrojenja su ipak zaustavljena 14. januara, navodno privremeno. Ali na oprez, navodi Jutarnji list, upućuje činjenica da Ina u ovogodišnjem planu nije navela preradu nafte u Sisku. Isto tako nije planirala ni dinar investicija za održavanje rafinerije.

Energetski stručnjaci smatraju da se to može tumačiti samo na jedan način: rafinerija se praktično zatvara bez formalne odluke. Dobro upućeni izvori tvrde da je Ina već krajem prošle godine hrvatsku naftu ponudila rafineriji u Bosnaskom Brodu. U međuvremenu je taj plan pomno razrađen.

U analizi, u koju je Jutarnji list imao uvid, kao moguća destinacija za hrvatsku naftu navode se rafinerije u Rijeci, Bosanskom Brodu, Pančevu i Sašalombatu (Mađarska). Rijeka nije prihvatljiva jer nema instalacije za prihvatanje nafte autocisternama, dok rafinerije u Srbiji i Mađarskoj raspolažu potrebnim instalacijama i odmah mogu početi sa primanjem nafte.

U Ininom se dokumentu detaljno analiziraju svi mogući načini transporta, kao i troškovi cele operacije.

Hrvatski ministar energetike Ivan Vrdoljak rekao je da će Vlada Republike Hrvatske učiniti sve što je u njenoj moći da spreči izvoz nafte.

„Informacija da nakon svih naših razgovora Ina ipak ima namjeru izvoziti hrvatsku naftu, koja se dosad prerađivala u Sisku, za mene zaista predstavlja iznenađenje. Sigurno neću dopustiti da domaća nafta, umjesto u Sisak, ide u izvoz, jer Hrvatska neće biti ničija kolonija. Imamo načina da to zaustavimo. Oni koji hrvatsku naftu planiraju izvoziti vrlo brzo će shvatiti da će ih to jako skupo koštati“, rekao je Vrdoljak.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com