Hrvatska : Ukrajina je demokratska, a BiH disfunkcionalna država

Predsednik Slovenije Borut Pahor se trudio, predsednik Hrvatske Zoran Milanović je pravio znakovita poredjenja, ali Bosna i Hercegovina nije postala kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

Zašto su Ukrajina i Moldavija taj status dobile, a BiH nije u emisiji „Otvoreno“ HRTa objasnio je hrvatski ministar inostranih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ukrajina je, rekao je Grlić Radman pokazala da je demokratska zemlja, da ima sve karakteristike institucionalno funkcionalne zemlje, a ulogu je odigrala i ruska agresija.

„Naravno da je to jedino što EU u ovom trenutku može uraditi kako bi ohrabrila Ukrajinu samu, a i kako bi poslala poruku Rusiji da je to sfera interesa EU“, rekao je Grlić Radman.

On je podsetio da je Hrvatska pomogla BiH da podnese aplikaciju za učlanjenje u EU.

„Ali ne bilo kakva BiH, ne BiH koja je institucionalno disfunkcionalna, koja nema reformi, koja nije zapravo napravila u ovih 6 godina nikakvih pomaka“, rekao je Grlić Radman u emisiji „Otvoreno“ HRTa

Hrvatska ne uspeva da kod bošnjačkih vlasti u Sarajevu izdejstvuje saglasnost za izmenu izbornih pravila koja bi Hrvatima u BiH omogućila da sami biraju svoje predstavnike, na primer u Predsedništvo BiH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com