Hrvatska vlada dokazala da ima većinu

Božo Petrov, lider Mosta, smenjen je sa funkcije predsednika Hrvatskog sabora, a na njegovo mesto je izabran Gordan Jandroković (HDZ) bivši hrvatski ministar inostranih poslova sa 76 glasova poslanika.

Tako je Vlada Andreja Plenkovića dokazala, uz pomoć dva dosad opoziciona glasa, da u Hrvatskom saboru ima većinu, kad (god) joj zatreba!

Ljutiti ispadi poslanika Socijalemokratske partije Hrvatske delovali su više komično nego optužujuće.

Ipak poslanik Ivan Pernar se suvislo obratio  odjednom ključnom poslaniku Tomislavu Sauchi pitanjem: Da li ćete podržati i izbor novih HDZ-ovih ministara ili možda i sam postati ministar! Da podsetimo protiv Sauche se vodi istraga pod optužbom da je kao šef kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića izdavao lažne putne naloge za inostranstvo. Njemu je oduzet poslanički imunitet i za to je glasala i SDP iz koje je on izašao kako stranku ne bi opterećivao taj krivični postupak. Ostao je u poslaničkom klubu SDP-a.

HDZ je objavio da će se o novim ministrima, koji će zameniti mostovce, Sabor izjašnjavati posle drugog kruga lokalnih izbora, dakle posle 7. juna.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, posle sastanka sa čelnicima parlamentarnih stranaka, izjavila da većina stranaka nije za izbore i da većina za postavljanje pitanja poverenja Vladi Andreja Plenkovića ne postoji. Grabar Kitarović je primila i Tomislava Sauchu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com