Lufthansa: Kakvi Kinezi, Etihad da razduži kompaniju, mi je uzimamo

Pošto je list Virtšaftsvohe objavio ekskluzivnu  informaciju da druga po veličini nemačka avio-kompanija Er Berlin traži parnerstvo s kineskom avio kompanijom iz grupe Hainan ili američkom Deltom, oglasila se nemačka Lufthanza.

Najveća nemačka avio-kompanija objavila je spremnost da u potpunosti preuzme svog konkurenta Er Berlin pod uslovom da dosadašnji suvlasnik i partner te kompanije Etihad izmiri dugove berlinske kompanije.

„Pitanje dugova može da reši samo Abu Dabi“, rekao je šef Lufthanze Karsten Špora prenose nemački mediji. On je dodao da je o tome razgovorao s predstanicima Etihada za vreme posete nemačke kancelarke Angele Merkel Emiratima.

Na skupštini akcionara Lufthanze u Hamburgu Špor je rekao da je plan Lufthanse da 75 aviona Er Berlina integriše u svoju niskobudžetsku kompaniju Eurowings, a probleme sa koncentracijom na tržištu je ocenio kao „rešive“.

I pored dugogodišnjih pokušaja restrukturiranja, kompanija Er Berlin nastavila je da pravi ogromne gubitke. Na samom početku partnerstva Er Berlina s Etihadom, postojao je strah da će Etihad, s navodnim privilegijama koje uživa u svojoj državi i prednostima saobaćajnog čvorišta Abu Dabi, umanjiti značaj Minhena i Frankfurta, a u korist Berlina. Premijeri pokrajina u kojima se nalaze ta dva saobraćajna čvorišta upućivali su zvanična pisma vladi u Berlinu sa zahtevima da zaustavi Etihad.

Teško da bi Lufthanza, koja se i sama bori  s niskobudžetnom konkurencijom, želela da Etihad u Er Berlinu zamene Kinezi!

Mada iz Etihada ne stižu nikakve naznake da bi iz svog nemačkog partnerstva želeo da izadje, neke se pouke izvlače iz odlučnosti arapske kompanije u, izgleda, takodje neizlečivoj Alitaliji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com