Hrvatskoj se ne svidja novi vlasnik Fortenova, bivšeg Agrokora!

I pored ogromnog nezadovoljstva u Hrvatskoj, udeo ruske Sberbanke u kompaniji Fortenova od 43,4 procenta, nastaloj od bivšeg Agrokora, nije se mogao izbeći : dug toj banci iznosio je 1 milijardu evra.

Nezadovoljni su se tešili očekivanjem da Rusi ionako nemaju nameru predugo da ostanu u vlasničkoj strukturi ključnog hrvatskog proizvodjača hrane.

I sad je stvar završena, a sveopšta dreka u Hrvatskoj je još veća :Sberbanka je saopštila da je krajem oktobra svoj udeo prodala investitoru u IT sektor i nekretnine  Saifu Alhetbiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pošto je pokušaj da taj udeo preuzmu penzioni fondovi (madjarsko – američki Indotek i nemački Allianz) propao zbog odustajanja nemačkog Allianz.

Sad Hrvatska traga za hrvatskim državljaninom koji je eventualno učestvovao u transakciji izmedju Sberbank i Saifa Alhetbija i tako kršio sankcije uvedene Sberbank. To bi navodno bio razlog za poništavanje posla.

Fortenova i hrvatska vlada galame da o prodaji nisu obaveštene. A trebalo bi?!

Nezadovoljnici se hvataju za slamku :holanski sankcioni regulator je, prema tvrdnji HRT, saopštio da niti je od njega tražena niti je on dao saglasnost na ovaj posao, a trebalo je jer su, prenosi dalje HRT, u Holandiji deponovana sva vlasnička prava u firmi Fortenova. Dakle, posao Sberbank i Saifa Alhetbija nezakonit je i neuskladjen sa, sankcijskim režimom.

Sergej Glandin iz advokatske kancelarije NSP za ruski list Komersant tvrdi da u poslu izmedju Sberbank i Alhetbija ne bi trebalo da bude pravnih problema.

„Ako pogledamo evropsku regulativu sankcija protiv Rusije, nema nikakve zabrane otudjivanja aktive. Ako kupac i prodavac, koji nisu evropski rezidenti, izaberu bilo koju valutu sem dolara i evra i sprovedu kupovinu izmedju banke u UAE i ruske [banke], ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema“, tvrdi Glandin.

Ali drugi sagovornici Komersanta upozoravaju da su neka odobrenja ipak potrebna.Kira Vinokurova, specijalni savetnik za pitanja sankcija advokatske grupe Pen&Paper za Komersant kaže :

„Prodaja akcija u takvoj količini mora da dobije sagladnost ne samo, uslovno, sankcionog regulatora nego i regulatora koji se bavi antimonopolskim pitanjima. To ne može jednostavno da prodje ispod radara  zato što je neophodno uneti izmene u registar akcionara, registrovani izmenu vlasnika kompanije i tako dalje“.

Ipak, sagovornici ruskog lista ne veruju da bi se u Fortanovi istinski radovali da kupo-prodajni posao propadne i udeo od 43,4 odsto kompanije ponovo bude u rukama Sberbank, koja poslovanje kompanije Fortanova opterećuje sankcijama koje su joj uvedene!

Slično misli i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, koga su o novonastaloj situaciji takodje pitali.

„Pa svi smo hteli da se Rusi maknu, pa evo su se makli…“, rekao je Todorić, protiv koga ni posle 5 godine nije podignuta optužnica u istrazi u kojoj se sumnjiči za izvlačenje milijardu kuna iz bivšeg Agrokora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com