4.11.2022 : Nafta znatno poskupela zbog vesti o ublažavanju kineske nulte tolerancije na Covid-19

Prirodni gas je na holandskom habu ttf danas pojeftinio i pored upozorenja koje je Medjunarodna agencija za energiju uputila Evropi : da hitno mora da preduzme akcije kako bi izbegla rizik od nestašica gasa naredne zime zbog nesklada izmedju ponude i tražnje, koji bi narednog leta, u vreme kad se pune skladišta, mogao da iznosi 30 milijardi m3.

Gas je danas, za isporuke u decembru, pojeftinio za 8,326% na 115 evra za MWh odnosno 1206,35 dolara za 1000m3.

Nafta je, medjutim, znatno poskupela.

Barel nafte tipa Brent trgovan je, prema podacima u 21.06 sati, po ceni od 98,58 dolara koja je bila za 4,03 dolara viša nego juče, a barel nafte tipa WTI trgovan je po ceni od 92,54 dolara za 4,59 dolara višoj nego juče.

Prema oceni tržišnih analitičara, koje prenosi finanzen.net, glavni uzrok današnjeg uzleta cena nafte je uporno plasiranje vesti da se Kina sprema da odustane od svoje stroge strategije nulte tolerancije na Covid-19, koja je poslednjih meseci izvodila iz takta Zapad zbog čestih i masovnih zatvaranja, koji su snižavaju kinesku tražnju i porazno uticali na svetsku ekonomiju.

Mada su kineske vlasti takve vesti odbacile, tržišni investitori ih danas ocenjuju verovatnim i bio bi veliki poklon nemačkom kancelaru Olafu Šolcu ukoliko bi do ublažavanja kineske Covid-19 strategije došlo neposredno posle njegove posete Pekingu.

Samom Šolcu je danas, u skladu s kineskim Covid pravilima, dozvoljeno da izadje iz aviona tek pošto je testiran, nije bilo nikakvog rukovanja  niti drugog kontakt  pozdravljanja s kineskim domaćinom, a i razgovori su održani na propisanoj udaljenosti.

Naravno, cenu nafte i dalje podržava odluka OPEC + da smanji svoju dnevnu produkciju nafte, a neizvesno je u kojoj meri je na današnju cenu uticao dogovor G7 (SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada i Japan) i Australije da utvrde fiksnu gornju cenu za rusku naftu, koja se isporučuje morem, a koja bi bila redovno preispitivana i u slučaju potrebe prilagodjavana. Kolika će biti ta cena, za početak, nije utvrdjeno. Fiksna cena za naftu važila bi od 5 decembra, a fiksna cena za proizvode od nafte od 5.februara 2023.godine.

Pšenica i kukuruz su danas pojeftinili.

Tonom kukuruza, za isporuke u novembru 2022.godine, trgovano je na evropskoj terminskoj berzi Matif po ceni od 329 evra što je za čak 17,75 evra niža cena nego juče.

Tonom pšenice, za isporuke u decembru 2022.godine, trgovano je po ceni od 339,25 evra što je za 1,50 evra niža cena nego juče.

Isporuke ukrajinskog žita preko crnomorskih luka ponovo se regularno odvijaju. Istanbulski sporazum o žitu, potpisan 22.jula, ističe 19.novembra, a predstavnici Ujedinjenih  nacija  opet emituju uverenje da nema nijednog razloga da ne bude produžen.

Prema podacima Energy flyx u 21 sat, cena struje je bila najviša na spot tržištu u Italiji gde je iznosila 206,05 evra za MWh, a najjeftinija u Poljskoj gde je iznosila 127,43 evra. U Srbiji je cena struje bila 190,91 evro za MWh.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com