HSBC pomagao utaju poreza i sarađivao sa trgovcima oružja

Bankarski gigant HSBC našao se u srcu finansijskog skandala nakon što je međunarodna grupa novinara otkrila kako je umešan u proneveru miliona dolara i izbegavanje poreza, prenosi britanski list Gardijan.

Novinari Gardijana, francuskog Le Monda, BBC-ja i Međunarodnog konzorcijuma itraživačkih novinara, došli su u posed dokumenata koji otkrivaju kako je švajcarska podružnica HSBC-a omogućavala klijentima podizanje velikih količina novca u stranim valutama koje se retko koriste u Švajcarskoj.

Sumnja se kako je banka bogatim klijentima savetovala kako da izbegnu poreze i tako utaje milione dolara. HSCB je izdavao novčanice kojima je nemoguće ući u trag. Takođe, HSBC je osumnjičen i da je klijentima pomogao prikriti „crne fondove“ od evropskih poreskih vlasti, navodi Gardijan.

Banka je navodno sarađivala i sa kriminalcima i korumpiranim biznismenima, među kojima su i trgovci oružjem koji su afričkoj deci-vojnicima slali minobacačke rakete, kao i krijumčari „krvavih dijamanata“.

U procurelim dokumentima pronađeni su i imena mnogih slavnih ličnosti iz sporta, Holivuda, politike…

Dokumenta obuhvataju period od 2005. do 2007. godine i više od 30 hiljada računa iz 200 zemalja na kojima se nalazilo oko 120 milijardi dolara.

HSBC je u saopštenju naveo da je banka od 2007.godine značajno pojačala sigurnosne mere čime je broj klijenata smanjen za 70 odsto.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com