Kako se očekivalo: CSU dobila 35,5%

Prema prvim izlaznim anketama koje su za ARD uradili Infratest/Dimap, Hrišćansko-socijalna unija (CSU) osvojila je 35,5% glasova na izborima za bavarski pokrajinski parlament.

To je najslabiji rezultat te stranke od 1950. godine do danas.

Zeleni su sa 18,5% osvojenih glasova prvi put u istoriji i druga politička snaga Bavarske. Matematički su najpogodniji koalicioni partner CSU, ali im je Markus Soder, zbog programa, odrekao koalicioni potencijal. Ali to je bilo pre nego što su birališta zatvorena.

Prema navodima Ziddojče cajtunga, Zeleni su sa prosečno 30% glasova pobedili u svih osam bavarskih gradova sa preko 100 000 stanovnika: Minhenu, Nirnbergu, Augsburgu, Regensburgu, Vircburgu, Ingolštatu, Erlangenu i Firtu.

U tim gradovima je CSU dobio prosečno 25% glasova, a SPD 13%.

Minhen je u vrhu nemačkih gradova po nivou zagadjenosti vazduha azot- dioksidom.

Socijaldemokratska partija (SPD) može samo da se takmiči sa CSU u tome ko je doživeo veći debakl: sa 20,6% glasova 2013. pala je na 10%.

Slobodni birači su treći po osvojenim broju glasova – 11,5%, a Alternativa za Nemačku (AfD) prvi put ulazi u bavarski parlament sa 11%.

Liberali su uspeli da se uguraju sa 5%.

Levica je ostala van parlamenta, ali slavi: sebi u zaslugu pripisuje što je u Minhenu tako veliki broj ljudi izašao da glasa protiv desnih kretanja i visokih stanarina!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com