Težak dan za Angelu Merkel: CSU pred katastrofom?

Pred glasačkim kutijama na parlamentarnim izborima u Bavarskoj neuobičajeni su redovi tokom celog dana, odziv je ogroman – Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU), stranci nemačkog ministra policije Horsta Zeehofera, preti prava katastrofa, tvrdi minhenski Ziddojče cajtung.

Do 16 sati u Minhenu je glasalo 62,6% birača, u Nirnbergu 55%, u Regensburgu 54%, a slično je i u drugim gradovima.

Birališta se zatvaraju već u 18 sati i ako se ta prognoza pokaže kao tačna, biće ovo jako težak dan za nemačku kancelarku Angelu Merkel, a još ne i najteži.

Ako CSU doživi debakl, Horst Zeehofer neće moći da ostane na njenom čelu, a time ni na čelu Ministarstva za unutrašnje poslove Nemačke.

Ako je CSU stvarno pred debaklom, ta stranka gubi oslonac na kome je decenijama gradila ime i dobijala uticaj državne (a ne samo regionalne) stranke. A to znači tektonske promene cele političke scene Nemačke.

Već 28. oktobra kancelarka će biti na odlučujućem ispitu – velika podrška njenoj izbegličkoj politici, premijer pokrajine Hesen Folker Bufije izlazi na izbore na kojima mu se, prema anketama, ne piše najbolje.

Posle poraza, koji je lično doživela pri izboru šefa CDU parlamentarne frakcije, poraz Bufijea bi za kancelarku značio da ni ona nema čemu da se nada na izborima za šefa CDU, koji se održavaju početkom decembra.

Prijavljena su već dva kandidata, koji će pokušati da je sa tog mesta uklone.

A gubitak mesta stranačkog šefa za Merkelovu može da znači samo jedno: povlačenje i sa kancelarskog mesta.

One thought on “Težak dan za Angelu Merkel: CSU pred katastrofom?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com