Italija i Francuska ipak pročitale pismo

Svađa oko nacionalnih budžeta brzo je ugašena, Rim i Pariz su ipak pozitivno odgovorili na pismo iz Brisela – obe članice evrozone preduzeće dodatne mere na smanjenju deficita svojih javnih finansija, tvrdi nemački dnevni list Zidojče cajtung.

Italijanski ministar privrede Pjer Karlo Padoan otpisao je Briselu da će Italija preduzeti dodatne mere da svede svoj deficit u propisane granice od 3 odsto, ali je upozorio da se njegova zemlja nalazi u najtežoj i najdužoj recesiji u svojoj istoriji, da joj je BDP u odnosu na 2008. godinu niži za 9 odsto i da još jednu godinu pada ekonomije ne bi izdržala.

Iz Pariza je ministar finansija Mišel Sapan najavio smanjenje deficita od 3,6 milijardi evra i skrenuo pažnju na besprimernu francusku štednju od 21 miijarde evra. Francuska je ranije tražila da joj se rok za svodjenje deficita na 3 odsto odloži za još dve godine.

U Briselu je popuštanje Italije i Francuske dočekano sa zadovoljstvom i komentarom: još ništa nije odlučeno.

Države članice evrozone obavezne su da Evropskoj komisiji dostave nacrte svojih budžeta za 2015. godinu radi provere njihove usaglašenosti sa propisanom bužetskom disciplinom. EK je Italiji i Francuskoj uputila pisma s primedbama na njihove budžete. Italijanski premijer Mateo Renci dao je to pismo javnosti na uvid, što je Brisel razljutilo, a francuske socijaliste osokolilo da javnost traže i oni… Nije im udovoljeno.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com