Kokain nabavljaju od FARK-a, a novac peru u Crnoj Gori

Italijanska Gvardija di financa i američka DEA došle su do podataka da kriminalne organizacije iz Crne Gore kupuju kokain od Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK), organizacije na listi terorističkih grupa Stejt dipartmenta, prenosi crnogorski portal Dan.

kokain

To je navedeno u izvještaju o radu Tužilaštva Republike Italije i Nacionalne antimafijaške direkcije, u kome se konstatuje i da italijanski istražni organi ispituju delovanje jedne kriminalne grupe iz Crne Gore, čiji su pripadnici aktivni na italijanskoj teritoriji.

U pitanju je „kotorski klan“, koji je svoju kriminalnu aktivnost počeo kao jedinstvena organizacija, da bi se s vremenom podelio na dva klana. Italijanski izveštaj sadrži podatak da je crnogorski klan povezan s kalabrijskom mafijom — N’drangetom, koja se smatra najopasnijom u Evropi.

Prema izvještaju, aktivnost italijanske Gvardija di financa i američke DEA dovela je do ozbiljnih istraga u različitim delovima sveta, uključujući Crnu Goru, Brazil, Argentinu, Dominikansku Republiku, Kolumbiju i Španiju.

Navodi se da su istrage DEA dovele do toga da kriminalne organizacije iz tih zemalja kokain kupuju od Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK), koji proizvodi i distribuira ogromne količine kokaina širom sveta.

U izvještaju se nalazi i tabela koja sadrži broj stranih kriminalnih organizacija, čiji su pripadnici aktivni na teritoriji Italije, a koji su pod lupom italijanskih istražnih organa.

Za Crnu Goru navedeno je da je pod istragom jedna kriminalna organizacija. U dokumentu tog nivoa javnosti, nema konkretnih imena, već je sve dato deskriptivno, i u brojkama. Međutim, za Dan je više izvora potvrdilo da je kriminalna grupa pomenuta u izveštaju kotorski kriminalni klan.

Put droge iz Južne Amerike do Crne Gore počinje iz Kolumbije. Zatim tovari droge iz Kolumbije stižu u brazilsku luku Santos, odakle ih crnogorski državljani, sa svojim saradnicima, koristeći prekookanske brodove, dopremaju u luke Valesnija u Španiji i Đoja di Tauro u Italiji.

Potom ih pripadnici kotorskog klana preuzimaju i brodovima prebacuju u Crnu Goru i druge delove Evrope, gde njena vrednost vrtoglavo raste u odnosu na cenu u mestu proizvodnje.

Dok kilogram kokaina u Kolumbiji košta 5.000 evra, u Italiji se kreće i do 80.000 evra.

Profit od tih kriminalnih poslova legalizuje se tako što se „kokainski keš“ ubacuje u legalne crnogorske tokove, preko biznisa sa nekretninama, automobilima, menjačnicama, turističkim agencijama i kockarnicama.

Te aktivnosti su već duže pod lupom i crnogorskih istražitelja, ali dosad niko nije procesuiran zbog sumnje da je oprao novac stečen preprodajom kokaina. Međutim, evidentno je da šefovi klanova i njihovi saradnici imaju brojnu i vrednu imovinu u Crnoj Gori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com