Italija ipak ide na izbore :Ostavka Dragija prihvaćena

Italijanski predsednik Serdjo Maratela prihvatio je danas ostavku italijanskog premijera Marija Dragija.

Prema izveštaju nemačkog ARD, Dragi je emotivno reagovao na krah svoje vlade. Bivši šef Evropske centralne banke tim je povodom rekao : „I centralni bankari ponekad koriste srce“.

Dragi se na ostavku odlučio pošto je  sinoć u Senatu doživeo poraz : podržala ga je samo trećina senatora.

Glasanju nisu prisistvovali senatori iz tri partije, koje su dosad bile deo vladajuće koalicije :. Pokret 5 zvezdica, Lega i Forza Italia.

Očekuje se da parlamentarni izbori u Italiji budu održani 2. oktobru.

U četvrtak popodne, italijanski predsednik Matarela je raspustio parlament i izbore zakazao za 25.septembar.

Procenjuje se, kako tvrdi ARD, da bi najveće šanse na pobedu na tim izborima mogla da ima koalicija sastavljena od profašističke  partije Braća Italije,  stranke Lega i Berluskonijeve Forza Italia.

U Moskvi je ostavka Dragija pozdravljena : još jedan antiruski premijer je otišao!

Da Moskva ima razloga da otvara šampanjac misli i austrijski list Kurir, i ne samo taj list.

Sa odlaskom Dragija, tvrdi taj list, odlazi ona ličnost italijanske politike koja se najjasnije u ukrajinskom ratu pozicionirala protiv Rusije. I ne samo to, napominje list, nego se Dragi i na evropskom nivou zalagao za odlučnu politiku prema Moskvi. Njegova je, tvrdi se, velika zasluga što uopšte postoje sankcije protiv Rusije i što Evropa šalje oružje Ukrajini.

Ono što je za Vladimira Putina razlog za radost, za Ukrajinu mora biti razlog za zabrinutost : potresi u dalekom Rimu za Kijev znače da će podrška ne samo iz Italije nego iz cele Evrope ubuduće biti slabija. „Jer ko god da bude vodio iduću italijansku vladu biće prijateljskije raspoložen prema Rusiji, tvrdi bečki Kurir.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com