Izbor premijera Britanije :. Vodi Sunak, pobedjuje Tras?

U poslednji krug izbora za budućeg premijera Velike Britanije kvalifikovali su se :bivši ministar finansija Riši Sunak (42) i bivša ministarka inostranih poslova Liz Tras (46).Oboje su bili ministri u vladi Borisa Džonsona, koji je posle niza skandala, uključujući i seksualne, bio prinudjen da podnese ostavku.

U pretposlednjem krugu glasanja Sunak je dobio 137, a Tras 113 glasova. Iz dalje trke je ispala ljubimica najkonzervativnijih konzervativaca nekadašnja ministarka odbrane Peni Mordont – dobila je 105 glasova.

Sad su na potezu članovi Konzervativne partije, procenjuje se da ih s pravom glasa ima izmedju 100 000 i 200 000.Oni biraju šefa svoje stranke, koji automatski postaje britanski premijer.

Mada Sunak vodi, veruje se da je pobeda rečena Liz Tras. Partijsko desno krilo, veruje se, neće rizikovati s Sunakom, navodno mu ne mogu zaboraviti povećanje poreza.

Paradoksalno, pobedu Liz Tras prizeljkuju i mediji i u Rusiji i u Ukrajini.

U Ukrajini su sumnjičavi u pogledu ruskih veza Sunakovog tasta, inače indijskog milijardera, i ruskih poslova Sunakove žene.

U Rusiji nisu sigurni da pobeda Sunaka, etničkog Indijca, ne bi uzdrmala ipak prijateljski odnos vlade u Delhiju prema Moskvi.

Tako da sa Liz Tras nema iznenadjenja, a stabilnost se visoko ceni i u politici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com