Izbeglica: Mrzim Finsku!

Stotine Iračana proputovalo je celu Evropu kako bi stigli do Finske, da bi na kraju otišli iz nje. Tvrde da im se ne živi na hladnom i dosadnom mestu, piše AFP.

Finska

Poslednjih nekoliko nedelja izbeglice prelaze u Švedsku preko graničnog prelaza Haparanda – Tornio, tek sat vremena vožnje udaljenom od Arktičkog kruga, dok finske vlasti tvrde da sve više zahteva za azilom ističe, što znači da je tražitelj ili odustao od traženja zaštite ili je jednostavno nestao.

„Recite celom svetu da mrzim Finsku. Prehladno je, niko ne pije čaj, nema restorana ni barova, ulice su prazne“, žali se 22-godišnji Muhamed, koji tvrdi da je proputovao 750 kilometara južno od Helsinkija, a zatim i 750 kilometara nazad do prelaza Tornio kako bi prešao u Švedsku. Migranti bez odgovarajućih putnih dokumenata ne mogu da koriste trajektnu liniju između Helsinkija i glavnog grada Švedske Stokholma.

Ima još grupa iračkih izbeglica koji na autobusnim stanicama u Torniu čekaju da se vrate na jug Švedske i kažu – „Finska ništa ne valja.“

Švedska je identično hladna kao Finska, ali ipak ima veće imigrantske zajednice i dužu tradiciju integracije useljenika.

Nekoliko autobusa sa izbeglicama vratilo se u Švedsku pre nekoliko dana, nakon što su naleteli na 40-ak demonstranata koji su u odorama rasističkog Ku Kluks Klana bacali petarde na autobuse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com