Izbeglice povećavaju cene nekretnina u Nemačkoj

Sve veći broj migranata počinje polako da utiče na cene nekretnina u Nemačkoj, tvrdi nemačka Postbanka.

izbeglice

„Nedostatak stambenih objekata neminovno će dovesti do porasta cena nekretnina“, navodi se u studiji nemačke banke i dodaje da su cene nekretnina porasle skoro svugde u Nemačkoj u poslednjih 10 godina i da će se taj trend nastaviti barem u narednih 15.

„Očekujemo da će u gradovima i regionima sa rastućom populacijom cene nekretnina nastaviti da rastu“, rekao je Zigmar Lajbig, predstavnik nemačkog Komiteta procenitelja nekretnina.

Rast populacije od jedan odsto dovešće do rasta cena stanova od 3,5 odsto i rasta cena kuća od dva odsto, ističe Postbanka.

Banka procenjuje da će cene nekretnina porasti u 36 nemačkih gradova, predpostavljajući da će skoro milion ljudi dobiti izbeglički status i ostati u zemlji do 2030. godine.

„Cene nekretnina najvše će porasti u Berlinu – kvadratni metar stanova porašće 4,7 odsto, a privatnih kuća 14,5. U isto vreme, vrednost nekretnina, bez priliva izbeglica, bi se mogla smanjiti za šest odsto“, navodi se u studiji.

Da bi zadovoljila potražnju, Nemačka mora da izgradi barem 350.000 novih domova godišnje, tvrdi nemačka ministarka građevinarstva Barbara Hendriks.

Skoro milion tražitelja azila došlo je u Nemačku u proteklih godinu dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com