Jako težak vikend za Angelu Merkel, televizijsku taksu i Sinišu Malog

Ovog trenutka – 24 sata, petak – je završeno glasanje više od 460.000 članova Socijaldemokratske partije Nemačke o koalicionom ugovoru koji bi trebalo da bude osnova treće u istoriji velike nemačke koalicije.

Anketa instituta YouGov kaže da će 56% socijaldemokrata reći DA i sačuvati Angeli Merkel kancelarsko mesto još jedan, četvrti mandat.

Otpor medija i preduzetničkog lobija ovoj koaliciji bio je nečuven. Tako da se slobodno može reći da su se u medijima odvijali procesi koji nisu bili odraz stvarnih tokova u politici.

Ukoliko, unutarpartijskom borbom za kadrovsku obnovu, pocepane socijaldemokrate većinski podrže koaliciju CDU/CSU-SDP i vlada bude, kako se planira, formirana do Uskrsan- to će biti najduže postizborno usaglašavanje o novoj vladajućoj većini u istoriji Nemačke. Parlamentarni izbori održani su u septembru 2017. godine.

Rezultat izjašnjavanja socijaldemokrata znaće se u nedelju 4. marta.

Tog dana će na referendum izaći Švajcarci da odluče o inicijativi takozvane No-Billag grupe da se ukine taksa za javni švajcarski servis (SRG). Za taj servis Švajcarci godišnje daju 1,3 milijarde švajcarskih franaka.

Budući da odluke na švajcarskim referendumima često odredjuju tok budućih procesa i u drugim zemljama i budući da je neraspoloženje zbog troškova javnih servisa veliko i u drugim evropskim zemljama, švajcarski referendum očekuje se s velikom zebnjom odnosno velikom nadom, zavisi s koje tačke gledišta se komentariše.

Stručnjaci ocenjuju da bi pozitivan odgovor Švajcaraca na No-Billag inicijativu značio smrt za švajcarski javni servis koji program emituje na sva četiri švajcarska jezika – nemačkom, italijanskom, francuskom i retoromanskom.

Ukupnu sumu uzevši, najviše za javne servise daju Nemci – prema podacima lista Velt, osam milijardi evra. Ovim izdatkom jako su nezadovoljni u Nemačkoj, ali radikalne mere kao što je ukidanje takse ili ukidanje javnog servisa tamo nikom još nije palo na pamet. Ali Velt piše: “U Nemačkoj ARD, ZDF&Co jako gube na prihvatljivosti. Gradjani godišnje plaćaju osam milijardi evra za navodno osnovne troskove. Tako ne može da ostane… Javni servisi u Nemačkoj su preskupi – tako ne može da ostane. I ne mora da ostane“.

Prema analizi koju je na osnovu podataka za 2014. godinu uradila European Broadcasting Union, te godine su najveće prihode (iz javnih i komercijalnih izbora) imali javni servisi u sledećim državama: Nemačka (9,76 milijardi evra), Velika Britanija (7,24), Francuska (3,96), Italija (2,59), Švajcarska (1,36), Austrija (1,01)… Po stanovniku najveća izdvajanja za javne servise imale su sledeće države: Švajcarska, San Marino, Norveška, Nemačka, Austrija…

European Broadcasting Union je odlučno podržala švajcarski javni servis pripisujući mu nezamenjivu ulogu ne samo u poslovima informisanja i demokratskog procesa.

I najzad, u nedelju 4. marta održavaju se izbori na kojima će biti odlučeno ko će u naredne četiri godine upravljati Beogradom, glavnim gradom Srbije i njegovom kasom. Na izborima učestvuju 24 izborne liste. Gradonačelnika Beograda biraju izabrani odbornici Gradske skupštine.

S obzirom da u izbornom procesu više nego aktivno učestvuje predsednik Republike Aleksandar Vučić, glasači u nedelju neće ocenjivati samo dosadašnji učinak i ostale detalje (biznis, porodične, doktorske…) koji su u proteklih godina pratili sadašnjeg gradonačelnika Sinišu Malog. Imaćemo, naime sinergiju izmedju gradske i čiste politike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com