Javni medijski servisi na nogama: Šta hoće Švajcarci?

Pozivu na referendum o sudbini javnih medijskih servisa, Švajcarci će se u nedelju 4. marta odazvati kao retko kom od ranijih referenduma, zaključuje se po glasanju već obavljenom poštom.

Ankete govore da će zagovornici daljeg plaćanja televizijske takse ( tkz. Billag – takse) prevladati (60-65%) iako je stav da su javni medijski servisi preskupi u Evropi opšti.

Ipak, strepnja je kako u Švajcarskoj tako i u okolnim državama ogromna. Jer, rešenja koja predlažu inicijatori švajcarskog referenduma – libertarijanska i konzervativna omladina – radikalna su i na liniji sličnih procesa protiv javnih medijskih servisa u Poljskoj, Madjarskoj i odnedavno u Austriji.

Inicijatori referenduma predlažu da se u Švajcarskoj od 1. januara 2019. godine ukine taksa za javne radio i televizijske stanice, kojih je uz glavnu SRG još 34, da se svaka veza države posredna ili neposredna s finansiranjem medija ukine, a da država dodeljuje koncesije za obavljanje radio i televizijske delatnosti.

Koncesiju bi dobio onaj ko ponudi najviše para.

Državi bi, po vidjenju inicijatora referenduma, bilo zabranjeno da na bilo koji način subvencioniše radio i televizijske stanice, kojima će biti garantovana uredjivačka nezavisnost. Država bi mogla jedino da plati objavljivanje važnih saopštenja u vanrednim slučajevima nesreća, elementarnih nepogoda, zaraza…

Država bi radio ili televiziju mogla da pokrene samo u slučaju rata.

Televizijska taksa iznosi u Švajcarskoj 451 švajcarski franak godišnje po radio i televizijskom aparatu. Švajcarski javni medijski servis zbilja je medju najskupljim u Evropi, ali obezbedjuje informisanje ravnopravno na četiri jezika – nemački, francuski, italijanski i retoromanski. Prema anketama, nemački govoreći kantoni su odlučno protiv ukidanja televizijske takse, u francuskim raspoloženje pola-pola, a u italijanskom delu Švajcarske pretežu zagovornici ukidanja takse.

Od 1. januara 2019. godine,taksa će se plaćati po domaćinstvu (stanu) i biće 365 franaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com