Jao, nama : Nemački ministar odbrane traži još 10 milijardi evra godišnje

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus ocenio je da vanredni rashod na nemačku vojsku od 100 milijardi evra neće biti dovoljan da se nadoknade zaostaci u njenom opremanju iz prethodnih godina i napori koje vojska čini pomažući u oružju Ukrajinu.

On je u koalicionoj raspravi o nemačkom budžetu za 2024.godinu zatražio da se budžet za nemačku vojsku – pored 50,1 milijardi godišnje redovnog budžeta i vanrednih 100 milijardi tokom naredne tri godine, poveća za 10 milijardi evra godišnje.

Zagovornici daljeg jačanja Bundesvera pozivaju se na prošlogodišnju izjavu inspektora nemačke vojske Alfonsa Majsa da je „Bundesver manje – više prazan“, o kojoj on sada kaže da godinu dana kasnije više sasvim ne odgovara stanju, kao i na izjavu predsednika Udruženja Bundesvera Andre Vistnera koji tvrdi da ruski predsednik Vladimir Putin rusko stanovništvo priprema za dugoročni sistemski konflikt i da za to treba da se pripremaju Nemačka i NATO.

Nemačka opozicija upozorava na opasnost da se izdaci za Bundesver povećaju za račun socijalnih davanja, ali i na činjenicu da je od 100 milijardi odobrenog vanrednog ulaganja u Bundesver dosad potrošeno samo 13 milijardi.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus tvrdi da su ugovorene nabavke u vrednosti od 30 milijardi evra koje će biti realizovane do kraja 2023.godine.

On upozorava da Nemačka ni 2024.godine neće ispuniti zahtev NATO da za vojne potrebe godišnje troši 2 odsto BDP-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com