Danas u Briselu pregovori o francusko – nemačkom planu

Danas u 15 časova nastavljaju se u Briselu, pod pokroviteljstvom Evropske unije, pregovori izmedju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbina Kurtija o Predlogu Evropske unije o normalizaciji odnosa izmedju Beograda i Prištine odnosno francusko-nemačkom planu.

Kako je prenela RTV, u razgovorima će učestvovati Dzozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu.

Najpre će de sa predstavnicima EU u 15 sati sastati Aljbin Kurti, a zatim u 16.45 sati Aleksandar Vučić.

Zatim će Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti imati zajednički sastanak s Boreljom i Lajčakom.

Pre polaska u Brisel, Vučić je, obračunavajući se s protivnicima na poznati način, izjavio da u Briselu „neće biti kapitulacije niti će biti povratka u devedesete“. On se zahvalio onima koji imaju poverenje u svoje rukovodstvo.

Aljbin Kurti je za Eurozktiv rekao :

„Potrebna nam je normalizacija odnosa, a to se može postići uz obostrano priznavanje kao najvažniji deo sporazima“.

Kurti je rekao da je ono što je ostalo da se pregovara „mehanizam za implementaciju, medjunarodne garancije i vremenski redosled šta, kako i kada“ jer su „potpisivanje sporazuma i primena sporazuma na Balkanu dve različite stvari“.

Što se Zajednice srpskih opština tiče, Kurti je rekao da Aleksandar Vučić „i dalje traga za teritorijalnim etnonacionalizmom“ i da bi “ u suštini, koristio ZSO kao naziv za Republiku Srpsku“.

On je rekao da nijedan od ranija 33 sporazuma „nije prošao test našeg Ustava, jer se govori o jednonacionalnom udruživanju“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com