Jaskinen: Limit na bankarske bonuse je legalan

Stariji pravni savetnik Evropskog suda pravde Nilo Jaskinen odbacio je tvrdnje britanskih vlasti da je EU zakon koji ograničava bankarske bonuse ilegalan, prenosi Gardijan.

Jaskinen je pozvao na poštovanje EU zakona koji ograničava bonuse bankara na 100 odsto njihovih plata, odnosno 200 odsto uz odobrenje akcionara.

Velika Britanija podnela je tužbu Evropskom sudu pravde u kojoj se dovodi u pitanje legalnost zakona o bankarskim bonusima, a Gardijan očekuje da će sud konačnu presudu doneti početkom februara.

Britansko ministarstvo finansija tvrdi da je EU prekoračila svoja ovlašćenja i brzopleto nametnula zakon bez procene njegovog uticaja na ekonomiju. Jaskinen je odgovorio da EU nije prekoračila ovlašćenja i da nije povredila britanski suverenitet. On je dodao da je pogrešno tumačiti zakon kao limit na plate, jer osnovne plate bankara nisu fiksirane.

Mnogi pravni eksperti misle da će Evropski sud pravde izneti slično mišljenje kao i Jaskinen i da se limit na bankarske bonuse neće ukidati.

Od kako je zakon stupio na snagu banke su pronašle način kako da ga zaobiđu, isplaćujući bankarima specijalne novčane dodatke, koji nisu svrstani ni kao plata ni kao bonus. Ali, prošlog meseca je Evropsko regulatorno telo za bankarstvo zatražilo od banaka da prekinu sa isplatama specijalnih novčanih naknada, kojim se krši zakon o bonusima.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com