Još 14 nemačkih firmi traži pomoć države kakvu je dobila Lufthansa

Na tajnom spisku nemačke vlade nalazi se 14 nemačkih kompanija koja, poput Lufthanse, traže pomoć države u obliku kredita ili u zamenu za državno učešće u njihovom vlasništvu zbog teškoća u koje su, navodno, zapali zahvaljujući epidemiji Covid-19.

Najveća evropska avio-kompanija Lufthansa, čija je tržišna vrednost oko četiri milijarde evra, dobila je državnu pomoć od neverovatnih devet milijardi evra.

Medju kompanijama koje traže pomoć države nalazi se, saznaje Biznis Insajder, turistički operator TUI,koji traži 1,2 milijardu evra, nekoliko dobavljača automobilske industrije, Georgsmarien čeličana, MV brodogradilište, ali i jedna firma za organizaciju kruzer-putovanja, koja traži pola milijarde evra, a kojoj je portal posvetio posebnu pažnju.

Organizator kruzer putovanja AIDA Cruise iz Roštoka, sa 14 kruzera u Nemačkoj, u vlasništvu je Carnival Corporation sa sedištem u Panami, sa 100 kruzera najveće na svetu firme za krstarenja.

Ni neverovatna pomoć kompaniji Lufthansa nije prošla bez (doduše, usputnih) prigovora.

Lufthansa je objavila spisak svojih ofšor kompanija, ali nemački poreski obveznici nisu saznali koliko je poreza premestila u poreske rajeve. Doduše, pomoć kompaniji Lufthansa neće pasti na teret samo nemačkih poreskih obveznika nego svakog ko koristi evro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com