Jugoslavija ga promenila: Hans Verner Zin odlazi u penziju!

Jedan od najpoznatijih evropskih ekonomista Hans Verner Zin (68) oprostio se od svih funkcija koje je obavljao u Ifo institutu u Minhenu i na minhenskom Ludvig Maksimilijan univerzitetu.

Zin, koji je radio i ekonomski program za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), odlazi u penziju.

Hans Verner Zin

On je tokom poslednje finansijske i dužničke krize bio jedan od najaktivnijih ekonomista. Protivio se novoj praksi Evropske centralne banke da kupuje državne obveznice, tvrdio da Nemci tako, a da i ne znaju, gube deo svog kapitala i predlagao je da Grčka vrati drahmu. Bar privremeno. Tvrdio je da će godine do kraja ove decenije biti nemačke zlatne godine i savetovao je mlade Nemce da nikud ne mrdaju iz svoje zemlje jer će  zbog pametnog pravnog sistema kapital dolaziti u nju i posla će biti.

Zin  je održao oproštajno predavanje i, kako su preneli nemački listovi Handelsblat i Fokus, objasnio kako je samoupravna Jugoslavija odigrala ključnu ulogu u njegovoj transformaciji iz mladog levičara, i čak člana socijaldemokatske omladine, u današnjeg liberalnog ekonomistu Zina. Razočarao ga je, kaže, jugoslovenski treći put kad je otišao u Jugoslaviju da ga na licu mesta doživi.

„U planskoj privredi odsustvo novčane motivacije nadomešćeno je prisustvom komesara“, rekao je Zin i dodao: „To uvek vodi dominaciji vlasti. Kad se to jednom shvati, tržišna privreda se više ne napušta”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com