Merkel i Šulc oko spoljnopolitičkih pitanja jedinstveni

Prvih 45 minuta televizijskog duela kandidata za sledećeg kancelara Nemačke proteklo je u gotovo savršenom saglasju budućih izbornih protivnika oko spoljnopolitičkih tema.

Martin Šulc je bio nešto agresivniji u zalaganju da se, u dogovoru s evropskim partnerima, prekinu pregovori sa Turskom o članstvu u EU jer je prešla sve crvene linije i prekršila sve principe.

Aktuelna kancelarka Angela Merkel i njen izazivač Martin Šulc medjusobno su se okrivljavali za veliki broja osoba za koje je izdato rešenje za deportovanje iz Nemačke a nisu deportovane. Oboje su se složili da se često radi o komplikovanim slučajevima.

Kancelarka Merkel je pokazala da se za duel odlično pripremila, pa je vezla brojke: 226.000 osoba bi trebalo da napusti Nemačku, a 115.000 slučajeva je još nerešeno, s tim što je 60 odsto njih iz vremena od pre 1. januara 2017. godine.

Ističući da u Nemačkoj živi 4 miliona muslimana, oboje su branili svojevremenu izjavu Merkelove da islam pripada Nemačkoj, ali propovednici mržnje – ne, rekao je Šulc.

Kancelarka je znala odgovor na pitanje: na koliko se fakulteta u Nemačkoj predaju islamske studije – na četiri.

Oboje su ocenili da je integracija izbeglica u nemačko društvo generacijski (Šulc) odnosno džinovski zadatak (Merkel). A da većina pridošlih i posle niza godina ima probleme sa tom integracijom naučili su iz primera gastarbajtera.

Merkel je zastupala predizborni program CDU/CSU koji zagovara zakon o imigraciji stručne radne snage, a Šulc je za to da Nemačka donese zakon kojim bi postala useljenička zemlja poput Amerike i Australije.

Jedno je pitanje bilo kratko i nezgodno: danas je nedelja, da li ste bili u crkvi. Nisam, požurila je da odgovori gospodja Merkel. Šulc je iskoristio slabost protivnice: bio je u kapeli, na grobu jednog prijatelja, pa u obližnjoj kapeli. Gospodja Merkel je požurila da se ispravi: juče je bila godišnjica smrti njenog oca, pa je tim povodom i ona bila u crkvi…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com