Junker izljubio Ciprasa – pomirenje ili kurtoazija?

Iako su ranije danas evropski mediji objavili da se Žan Klod Junker neće sastati sa Aleksisom Ciprasom – „jer bi to bilo gubljenje vremena“, predsednik Evropske komisije srdačno je izljubio grčkog premijera uoči Samita Evropske unije i Latinske Amerike.

junker

Junker je navodno razočaran grčkim odbijanjem njegovog plana reformi, nakon čega je čak i odbio telefonski poziv od Ciprasa.

Iako su, nakon srdačnog pozdrava, mnogi pomislili da su se Junker i Cipras pomirili, poznavaoci predsednika Evropske komisije upozoravaju da kad su srdačni pozdravi propraćeni poljubcima u pitanju – tu za njega reč štednja ne postoji.

S druge strane, Cipras će se u Briselu sastati sa glavnim igračima, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoom Olandom, kao i sa nekoliko južnoameričkih predsednika i visokih zvaničnika.

Podsetimo, Grčka i dalje pregovora sa međunarodnim kreditorima o nastavku finansijske pomoći, bez koje će krajem juna definitivno bankrotirati. Ukoliko nađu zajednički jezik, Grčka će dobiti novu tranšu pomoći od 7,2 milijarde evra i biće u mogućnosti da krajem juna Međunarodnom monetarnom fondu vrati 1,5 milijardi evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com