Kako će se Evropa osloboditi od zavisnosti od kineskih retkih metala

SAD su stavile zabranu na isporuke Kini visokih tehnologija i najmodernije opreme za proizvodnju čipova, ali Kina ima protivargument u rukama : retki visokotehnološki metali nezamenjivi u proizvodnji i te opreme i čipova uglavnom su u kineskim rukama.

Od ukupno 250 000 tona 17 retkih metala, koliko se proizvede godišnje, iz Kine stiže oko 60 odsto, tvrdi u svom izveštaju ARD.

U svakom slučaju, naročito je glavni američki saveznik Evropa mršav s 17 retkih metala bez kojih se visokotehnološki proizvodi električni automobili, vetroparkovi, mobilni telefoni, rakete ne mogu zamisliti – u Evropi se trenutno retki metali ne eksploatišu nigde.

Prema podacima Evropske komisije, EU je 2021.godine 98 odsto retkih metala uvozila iz Kine.

Zato je s histeričnim oduševljenjem pozdravljeno otkriće u Švedskoj nalazišta retkih metala Per Geijer (oblast Kiruna) rezervi milion tona rude u kojoj je koncentracija retkih metama 0,2 procenta.To se smatra dosad najvećim otkrivenim evropskim nalazištem.

„Elektrifikacija, EU samodovoljnost i nezavisnost od Rusije i Kine počeće u rudniku“ izjavila je povodom ovog važnog otkrića švedska ministarka za energetiku, biznis i industriju Eba Buš.

Švedska firma LKAB, koja ga je otkrila, saopštila je da će zahtev za dobijanje koncesije za eksploataciju podneti 2023.godine,a prve isporuke retkih metala iz tog nalazišta na tržište očekuje za 10 do 15 godina.

Poredjenja radi, izneo je predsednik švedske firme LKAB, prosečna koncentracija 17 retkih metala u rudi tipičnog nalazišta u kome se oni danas u svetu proizvode je 1 odsto.

U kineskom nalazištu Bayan Obo, koje svetskom tržištu obezbedjuje više od 40 odsto svih retkih metala, koncentracija je izmedju 3 i 5 odsto.

U nalazištu Mountain Pass u SAD, koje ima rezerve od 1,4 milion tona rude, koncentracija retkih metala je 3,5 odsto, a u drugom po veličini nalazištu u zapadnom svetu, australijskom Mount Weld sa rezervama od 3 miliona tona, koncentracija retkih metala je 8 odsto, tvrdi predstavnik švedske kompanije LKAB.

U tekstu objavljenom na sajtu tagesschau.de, prigovara se Španiju da u toj zemlji retki metali takoreći leže po ulicama, ali da ta zemlja svoja nalazišta ne koristi. Jedini započeti projekat je stopiran.

U retke metale spada 15 lantanoidnih elemenata periodnog sistema (lantan, cer, prazeodimijum, neodimijum, prometijum, samarijum, europijum, gadolinijum, terbijum, dispozijum, holmijum, erbijum, tulijum, iterbijum, lutecujum) i itrijum i skandijum.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com