Zašto je Dmitrij Medvedev savetovao japanskom premijeru da izvrši harakiri?

Bivši ruski premijer, bivši ruski predsednik, bivši zapadu mio ruski reformator Dmitrij Medvedev istakao se, istina, od početka ruske intervencije u Ukrajini izuzetno ratobornim, pa i uvredljivim izjavama i porukama Zapadu, Ukrajini i „domaćim izdajnicima“.

Da li njegova današnja poruka japanskom premijeru Fumio Kišidi sasvim spada u takve, neka odluče čitaoci.

Kišida je, tokom posete Vašingtonu, zajedno s američkim predsednikom Džo Bajdenom izdao saopštenje u kome se navodi da dve strane „saopštavaju nedvosmisleno da će svaka upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije u Ukrajini biti neprijateljski akt protiv čovečnosti i neopravdan u svakom slučaju“.

Prema objavi Medvedeva na Telegram kanalu, ovo saopštenje svedoči da je Kišida samo „posluga Amerikancima“ jer ga je „apsolutno baš briga za to što su SAD jedina država koja je upotrebila nuklearno oružje. A jedina žrtva toga, njegova vlastita zemlja.On je trebalo na to da podseti predsednika SAD i da zahteva pokajanje, koje američko rukovodstvo nije izrazilo za taj ratni čin „.

Medvedev smatra da je zajedničko saopštenje predsednika države, koja je jedina upotrebila nuklearno oružje, i premijera jedine države koja je bila u potpunosti žrtva tog oružja “ sramota za Japance, koja se može oprati pomoću ritualnog samoubistva (harakiri) premijera direktno na sednici vlade“.

„Ovoj generaciji Japanaca nije svojstvena svest o časti“ zaključio je Medvedev.

Njegovu poruku japanskom premijeru preneli su mediji i na Istoku i na Zapadu, samo je bacanje atomskih bombi 6.i 9.avgusta 1945.godine na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, sa procenjuje se najmanje 300 000 direktnih žrtava, negde istaknuto na početku, negde navedeno pri kraju.

Rojters je opširno preneo „još jedno u nizu šokantnih i provokativnih saopštenja“ Medvedeva uz podsećanje da je od početka ruske intervencije u Ukrajini, Medvedev više puta upozoravao da bi američko mešanje u krizu moglo da vodi nuklearnom ratu, a na Ukrajince se referisao kao na „bubašvabe“ što je jezik koji je Kijev označio otvoreno genocidnim.

Rojters takodje podseća da je ruski predsednik Putin rekao da rizik od nuklearnog rata raste, ali je insistirao da Rusija nije poludela i da svoj nukearni arsenal vidi isključivo kao odbrambeno sredstvo odvraćanja.

Inače, Japan trenutno predsedava grupom G7 čiji će se sledeći samit održati baš u Hirošimi, u maju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com