Kako ste vi to razumeli : Borelj priznao da je dominaciji Zapada kraj?

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Djuzep Borelj ima blog i na tom je blogu u nedelju prepričao svoj nastup na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti i četiri geopolitička cilja EU, koje je tom prilikom naveo.

Pored više i brže pomoći Ukrajini, okončanja rata u Gazi i primene odluke o dve države, jačanja odbrane i bezbednosti EU, Borelj je kao geopolitičkih cilj EU naveo popravljanje veza s Globalnim jugom.

Borelj je salvu protesta svojevremeno izazvao tvrdnjom da je Evropa vrt, a veći deo ostatka sveta džungla i da vrt mora da pazi, pošto džungla može da ga napadne. Ipak neki su sedeće njegove reči na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti shvatili kao samokritiku i otrežnjenje jednog visokog predstavnika Zapada:

“ Ja znam da termin Globalni jug podrazumeva veoma različite stvari, ali svejedno pokreće prava pitanja. Ako se sadašnje globalne političke napetosti nastave u pravcu “ Zapad protiv ostalih“, evropska budućnost će biti crna. Era dominacije Zapada je zaista definitivno okončana. Iako se to na teoretskom nivou razume, nismo uvek izvlačili praktične zaključke iz te realnosti. Kombinacija rata u Ukrajini i rata u Gazi, značajno je povećala rizike, kao što smo nedavno videli u Sahelu i drugde u Africi. Mnogi u Globalnom jugu nas optužuju za „dvostruke standarde“. Rusija je iz te situacije uspela da izvuče prednosti iako je rat u Ukrajini tipično imperijalistički i kolonijalistički. Mi moramo da se vratimo na tu temu, ali ne samo na rečima, a narednih meseci moramo da učinimo veliki napor da ponovo zadobijemo poverenje partnera „,napisao je Djuzep Borelj na svom blogu na zvaničnom sajtu spoljnopolitičke službe EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com