Evropa Ukrajini obećala, Kim Putinu isporučio milion artiljerijskih granata?

Da li je to moguće : zapadni mediji, medju njima nemački Spiegel, pozivajući se na južnokorejsku obavestajnu službu, objavili su krajem 2023.godine da je Pjongjang isporučio Moskvi više od milion artiljerijskih granata, iako su stručnjaci ranije procenjivali da bi Severna Koreja Rusiji mogla da isporuči oko pola miliona.Ali citiran je južnokorejsku poslanik Yoo Sang Bum, Severna Koreja je povećala svoje kapacitete i zaposlila dodatnu radnu snagu.

Moskva je demantovala ove tvrdnje, kao i satelitskim snimcima navodno registrovano nezapamćeno povećanje železničkog saobraćaja izmedju dve zemlje.

Evropska unija, koju čini 27 država, Ukrajini je obećala milion artiljerijskih granata, ali je, kako je, konferenciji o Ukrajini danas u Parizu, poručio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, dosad isporučila tek 30 odsto obećanog.

„Prisiljeni smo da konstatujemo da mi taj milion nemamo“, izjavio je, kako prenosi France24TV, francuski predsednik Emanuel Makron, koji je na brzu brzinu i sazvao skup u Parizu.

Na tom skupu je dogovoreno stvaranje koalicije koja treba da obezbedi Ukrajini potrebne rakete i bombe srednjeg i dugog dometa radi „udare po dubini „, budući da je „poraz Rusije od suštinskog značaja za evropsku bezbednost i stabilnost“ (Makron).

U tom su smislu kontaktirane mnoge evropske i neevropske zemlje koje imaju municiju na raspolaganju, a proces će koordinirati francuski ministri odbrane i inostranih poslova.

Ovo je deveta koalicija za slanje municije i oružja Ukrajini.

Za deset dana bi trebalo da bude operacionalizovana ideja Češke da Evropska unija kupuje municiju izvan Evrope kako bi podržala Ukrajinu. Toj inicijativi je spremno da se pridruži 15 država, izjavio je češki premijer Pjotr Fiala. A sem Češke, svoje učešće u toj inicijativi najavile su Francuska i Holandija. Ova poslednja sa 100 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com